Πάτρα: Καταγγελίες για ξυλοδαρμούς μεταναστών από λιμενικούς, μπάτσους και ασφαλίτες

Πάτρα, λιμάνι

Τους τελευταίους μήνες, τα περιστατικά βιαιοπραγίας σε βάρος προσφύγων και μεταναστών στην πόλη της Πάτρας έχουν λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Τα μέλη της Κίνησης Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/τριών γίνονται με ολοένα αυξανόμενη συχνότητα δέκτες καταγγελιών για ξυλοδαρμούς, κυρίως στους χώρους μέσα και γύρω από το νέο λιμάνι. Δράστες, σύμφωνα με τις καταγγελίες, είναι λιμενικοί, αστυνομικοί και άνδρες με πολιτικά, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό περιπτώσεων αφορά σε ανήλικους πρόσφυγες. Ορισμένες περιγραφές είναι ανατριχιαστικές, όπως αυτή ενός 12χρονου Αφγανού που αναφέρει ότι ένστολοι άνδρες στο χώρο του λιμανιού τον κρατούσαν ώστε να δεχτεί επίθεση από σκύλο, που τα σημάδια της είναι ακόμα ορατά στο χέρι του.
Την Τρίτη 11-10 η Κίνηση, μαζί με εκπροσώπους του Αφγανικού Συλλόγου Πάτρας και παθόντες, πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στους διοικητές της λιμενικής αστυνομίας και ασφάλειας. Αυτό που λάβαμε ήταν μια γενική διάψευση των ευθυνών τους, με ταυτόχρονη υπόσχεση για διεξοδικότερη έρευνα. Τα περιστατικά ξυλοδαρμού αποδόθηκαν σε οδηγούς ή ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι.
Ανεξάρτητα από το ποιος είναι κάθε φορά ο θύτης, τα θύματα δυστυχώς παραμένουν ίδια. Η βία που δέχονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες σήμερα είναι καθημερινή, τόσο σωματικά όσο ψυχολογικά, και είναι ίσως προάγγελος της βίας που θα δεχθούμε όλοι μας όσο η κοινωνία μας γίνεται αυταρχική και ανάλγητη. Το ανελέητο κυνηγητό των ανθρώπων αυτών θα έχει άσχημες συνέπειες, όπως την εισαγωγή ενός ακόμα νέου πρόσφυγα στη μονάδα εντατικής θεραπείας πριν από λίγες ημέρες. Ας αναλάβουν οι αρμόδιοι τις ευθύνες τους πριν να είναι πολύ αργά.

Πάτρα, 13-10-2011
ΚΙΝΗΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ

Share on

activepropaganda

αντιπληροφόρηση

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...