Πάτρα: Οι άστεγοι δεν έχουν χρώμα

Οι μέρες που περνάμε χαρακτηρίζονται από πολικό ψύχος σε όλα τα επίπεδα. Μια κοινωνία που “ξεπαγιάζει” μέσα στη δίνη της κρίσης και της ανέχειας.

Η περιθωριοποίηση ολόκληρων κοινωνικών ομάδων αυξάνεται με φοβερή ταχύτητα. Φτωχοποιούνται καθημερινά άνθρωποι που μέχρι χτές βρίσκονταν σε συνθήκες ασφάλειας και σχετικής ευμάρειας. Σήμερα συναντιούνται στους δρόμους άστεγοι και πεινασμένοι μαζί με τους αλλοδαπούς συνανθρώπους μας που βρέθηκαν στη χώρα μας αναζητώντας κι αυτοί τη δική τους μοίρα. Κοινή η μοίρα για Έλληνες και “ξένους” κάτω από τον ίδιο ουρανό στην κυριολεξία. Πεινάνε και κρυώνουν με τον ίδιο φρικτό τρόπο που κάθε ανθρώπινη ύπαρξη βιώνει μια τέτοια κατάσταση. Η πείνα και το κρύο δεν ξεχωρίζουν εθνότητες και χρώμα. Οι φορείς της πόλης μας όμως εξακολουθούν να το πράττουν. Μπροστά στο δριμύ ψύχος των ημερών και παρά την τραγικότητα της κατάστασης δεν φαίνεται να συγκινούνται και να αναλαμβάνουν τη στοιχειώδη ευθύνη απέναντι σε αυτό τον κόσμο. Ενώ ο Δήμος έλαβε κάποια μέτρα για άστεγους ¨Ελληνες δεν πράττει το ίδιο για τους “άλλους”, τους “ξένους”.

Πριν λίγες μέρες έχασε τη ζωή του στην πόλη μας ένας νεαρός Αφγανός στην προσπάθειά του να κρατηθεί ζεστός σε κάποιο φορτηγό. Καθημερινά βλέπουμε δίπλα μας δεκάδες πρόσφυγες να προσπαθούν να βρουν γωνιά να απαγγιάσουν και να επιβιώσουν αυτές τις ιδιαίτερα κρύες μέρες.

Είναι προφανές ότι προβλήματα που συνδέονται άμεσα με τις κεντρικές πολιτικές δεν μπορούν να επιλυθούν από την τοπική Διοίκηση. Όμως είναι εξίσου προφανές ότι Περιφέρεια και Δήμος μπορούν να πάρουν στοιχειώδη έκτακτα μέτρα για την πρόσκαιρη έστω ανακούφιση όλων των αστέγων, χωρίς εξαιρέσεις.

Τα παραδείγματα των άλλων δήμων και ιδιαίτερα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης δεν φαίνεται να συγκινούν τους τοπικούς μας άρχοντες. Δεν βρίσκονται σίγουρα σε καλύτερη μοίρα οικονομικά αυτοί οι δήμοι και όμως στέκονται, έστω και στοιχειωδώς, δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους αυτές τις ημέρες χωρίς να διαχωρίζουν χρώματα και φυλές. Ο Δήμος και η Περιφέρεια τι κάνουν; Μήπως είναι καιρός πια να αφήσουν τη στάση του Πόντιου πιλάτου και να προχωρήσουν σε κάποιες ενέργειες;

Καλούμε Δήμο και Περιφέρεια, σήμερα κιόλας, να προβούν σε αντίστοιχες ενέργειες πριν θρηνήσουμε άλλα θύματα. Χώροι υπάρχουν, λύσεις υπάρχουν, αποφάσεις χρειάζονται και στοιχειώδης τόλμη να αντιμετωπιστούν οξυμένα προβλήματα λόγω των καιρικών συνθηκών.

Ο καθένας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του

ΚΙΝΗΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΠΑΤΡΑΣ

Share on
μικρο URL: https://activepropaganda.espivblogs.net/?p=2833

activepropaganda

αντιπληροφόρηση

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...