Η ομάδα ΠΕΡ.ΚΑ. – Ομάδα Αστικών & Περιαστικών Καλλιεργειών

Η Ομάδα Αστικών & Περιαστικών Καλλιεργειών (ΠΕΡ.ΚΑ.) δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2011 από ανθρώπους της πόλης που έχουν ως στόχο την συλλογική καλλιέργεια λαχανικών, εποχιακών φρούτων, λουλουδιών και βοτάνων σε αγρό μέσα ή κοντά στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Η καλλιέργεια είναι μη κερδοσκοπική, θα καλύπτει τις ανάγκες των μελών της ομάδας καθώς και ευπαθών κοινωνικών ομάδων και θα γίνει με βάση τις αρχές της βιολογικής, βιοδυναμικής ή φυσικής καλλιέργειας με σεβασμό στους φυσικούς πόρους, ώστε τα τρόφιμα που θα παράγονται να είναι καθαρά, ασφαλή και ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η δραστηριότητα αυτή, μέσα από αρχές της συλλογικότητας, της συντροφικότητας, της ισονομίας και της συνεχούς εκπαίδευσης μπορεί να αποτελέσει ταυτόχρονα εργαστήριο έρευνας για την ανάπτυξη ενός νέου τύπου κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ αστών και αγροτών και να φέρει κοντά στην φύση τον άνθρωπο της πόλης.

Άμεση απόρροια των παραπάνω είναι ότι καλλιέργεια της γης θα γίνει με φυτά κυρίως προερχόμενα από παραδοσιακούς σπόρους ή ανεπτυγμένα βιολογικά, χωρίς λιπάσματα και φυτοφάρμακα, παραδοσιακά , με την μικρότερη δυνατή χρήση μηχανημάτων, με την μικρότερη δυνατή ανάλωση νερού και άλλων φυσικών πόρων καθώς και με φροντίδα για όσο το δυνατόν μικρότερη κατανάλωση ενέργειας για τις μετακινήσεις και τις μεταφορές. Η συλλογικότητα, η συνεργατικότητα, η συντροφικότητα, η θετική σκέψη και δράση, η κατανόηση των αναγκών κάθε μέλους της ομάδας πιστεύουμε ότι θα οδηγήσει στην κατανόηση των φυσικών κύκλων και θα μας δείξει έναν δρόμο για έξοδο από την κρίση, κυρίως την κοινωνική. Πιστεύουμε ότι δεν έχει νόημα πλέον η κριτική του καναπέ, προχωράμε σε μια δράση που θα αναδείξει τις εσωτερικές μας δυνάμεις και ικανότητες και θα δώσει διαφορετική οπτική στην έννοια του «κοινόχρηστου» και του «συνεργατικού».

Ελπίζουμε ότι η κίνησή μας θα έχει ανταπόκριση στους κατοίκους της πόλης μας, η εμπειρία μας θα βοηθήσει τις επόμενες ομάδες ανθρώπων να περάσουν αποτελεσματικά σε παρόμοιες δράσεις, δίνοντας έτσι μια άλλη προοπτική στην αυθόρμητη εναλλακτική και συνεργατική οικονομία της περιοχής.

Ξεκινάμε με μια μικρή έκταση μέσα στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσου, γιατί ταυτόχρονα θέλουμε επιπλέον να δηλώσουμε την στήριξή μας στους τοπικούς συλλόγους που έχουν στόχο να κρατήσουν πράσινη την περιοχή και να εμποδίσουν την δόμησή της, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι διεκδικούμε την απόλυτα ορθή πρόταση για την χρήση του χώρου ή ότι δεν αποδεχόμαστε άλλες προτάσεις για την ήπια αξιοποίησή του. Όμως, η δράση μας μέσα σ΄ αυτήν την ομάδα είναι κοινωνικά αυτόνομη και αποσκοπεί στην καταναλωτική αυτάρκεια μέσα από την ενεργοποίηση των πολιτών, πέρα από κομματικές γραμμές ή την πιθανή πολιτική προέλευση του κάθε μέλους.

Από την πρώτη μας συνάντηση μέχρι σήμερα, έγιναν πολλές συζητήσεις μέχρι να καταλήξουμε στο πού, πώς και γιατί θέλουμε να πραγματοποιήσουμε την επιθυμία μας. Κινηθήκαμε συλλογικά, βασιζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις και στη βοήθεια ατόμων και ομάδων που πίστεψαν και πιστεύουν σε αυτό που κάνουμε. Με πολλή προσωπική εργασία, με απλά μέσα και με χρήματα των μελών μας, όπου χρειάστηκε, προχωρήσαμε έτσι ώστε να φτάσουμε στο σημείο να φυτέψουμε…

Η ομάδα ΠΕΡ.ΚΑ. απέκτησε τον πρώτο Συλλογικό Λαχανόκηπο στην Κεντρική Μακεδονία, όμως κυρίως απέκτησε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ανθρώπινη συγκρότηση, ομαδικότητα και κυρίως αισιοδοξία ότι τελικά μπορούμε να συνεργασθούμε και να χαιρόμαστε από την συνύπαρξή μας κόντρα στην απαισιοδοξία και απάθεια της εποχής.

περισσότερα εδώ

Κατόπιν συνελεύσεως η ομάδα αποφάσισε την μη αναδημοσίευση φωτογραφιών και video σε ιστοτόπους Facebook. Παρακαλούμε να σεβαστείτε την επιθυμία της αυτή.

Share on
µικρο URL: https://activepropaganda.espivblogs.net/?p=3340

activepropaganda

αντιπληροφόρηση

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...