Να σταματήσει η διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΈΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής (4/5)  στα δικαστήρια των Ευελπίδων όπου απολογήθηκαν στον ανακριτή οι 16 οροθετικές εκδιδόμενες γυναίκες. Τόσο ο Σύλλογος Οροθετικών όσο και κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις (Φεμινιστική Πρωτοβουλια για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών και πολλές άλλες) διαμαρτύρονται για την διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών μέσω της δημοσίευσης από την αστυνομία των φωτογραφιών τους και ανήρτησαν πανό στα οποία αναγραφόταν: «Είμαστε οροθετικοί στην αξιοπρέπεια» και «Οι πελάτες άντρες εγκληματούν, οι γυναίκες φυλακίζονται».

Προφυλακίστηκαν μετά την απολογία τους, σε διαφορετικούς ανακριτές, οι 16 οροθετικές εκδιδόμενες γυναίκες.

Να σταματήσει τώρα η διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών ζητά με ανακοίνωσή του και το Δίκτυο για τα Πολιτικά Κοινωνικά Δικαιώματα το οποίο οργάνωσε σήμερα Παρασκευή για το θέμα αυτό συνέντευξη Τύπου στις 11:30 στα γραφεία ΟΛΜΕ (Κορνάρου 2 και Ερμού, 6ος όροφος).

“Η κυβέρνηση των τραπεζιτών επιδίδεται σε έναν άνευ προηγουμένου κανιβαλισμό σε βάρος των οροθετικών εκδιδόμενων γυναικών. Η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών των 12 γυναικών αποτελεί ακραία προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, στιγματίζει ανεπανόρθωτα όχι μόνο τις συγκεκριμένες γυναίκες αλλά συνολικά τους φορείς του AIDS, και κουρελιάζει τόσο το ιατρικό απόρρητο όσο και το τεκμήριο αθωότητας. Πρόκειται για πράξη μεσαιωνικής βαρβαρότητας που οδηγεί στον εκφασισμό της κοινωνίας.” τονίζει το Δίκτυο στην ανακοίνωσή του επισημαίνοντας ότι είναι προφανές πως ο στόχος της μνημονιακής κυβέρρνησης δεν είναι η προστασία της δημόσια υγείας.”Αν όντως ήταν αυτή η επιδίωξή των κυβερνώντων, θα είχαν διασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων (και πολύ περισσότερο των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων) σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, θα είχαν προχωρήσει σε μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης για το AIDS (ιδιαίτερα στα σχολεία), και θα είχαν περιοριστεί σε μια δημόσια έκκληση να εξεταστούν οι «πελάτες». Στην πραγματικότητα, συμβαίνουν τα ακριβώς αντίθετα: οι υπηρεσίες υγείας διαλύονται και η ενημέρωση για το AIDS είναι ελάχιστη.” αναφέρει το Δίκτυο το οποίο διοργανώνει την συνέντευξη τύπου για να “καταγγείλει την κυβερνητική πρακτική και να ζητήσει να σταματήσει αμέσως η διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών.”

Στη συνέντευξη μίλησαν οι:

• Κωνσταντής Καμπουράκης, γιατρός, ακτιβιστής της ACT UP,
• Τασία Χριστοδουλοπούλου, συνήγορος μίας από τις διαπομπευμένες οροθετικές,
• Σίσσυ Βωβού, μέλος της Φεμινιστής Πρωτοβουλίας ενάντια στη βία κατά των γυναικών,
• Εκπρόσωπος της Αριστερής Ριζοσπαστικής Συσπείρωσης Ιατρών,
• Γιάννης Αλμπάνης, μέλος του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΕΘΕΑ

Μετά τις επιχειρήσεις σκούπα και τα κέντρα κράτησης μεταναστών, η ελληνική πολιτεία επιχειρεί άλλη μια φορά να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα προβλήματά της με πράξεις καταστολής, στιγματισμού και διαπόμπευσης και την αρωγή “πρόθυμων” κοινωνικών συμμάχων.
Με κύριο επιχείρημα την προστασία της δημόσιας υγείας υιοθετείται ένα ακραίο μέτρο που οδηγεί σε επικίνδυνα μονοπάτια.
Η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών και των προσωπικών στοιχείων ενός αυξανόμενου μέρα με τη μέρα αριθμού εκδιδόμενων οροθετικών γυναικών παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, το ιατρικό απόρρητο και προσβάλλει βαθιά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Η προστασία του κοινωνικού συνόλου από την εξάπλωση προβλημάτων, όπως το HIV/AIDS, ως ζήτημα δημόσιας υγείας και κοινωνικής πολιτικής, προϋποθέτει προγράμματα και υπηρεσίες, τόσο στο επίπεδο της ενημέρωσης-πρόληψης όσο και στο επίπεδο της ιατρικής και ψυχολογικής στήριξης όσων έχουν ήδη πληγεί.

Πεδίο εκτόνωσης φόβου της κοινωνίας

Δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο για την εκτόνωση του φόβου, του θυμού και της αβεβαιότητας που διατρέχουν την Ελλάδα της κρίσης, μέσα από το ρίξιμο του αναθέματος σε γυναίκες, συχνά πολλαπλά βεβαρημένες ήδη από το trafficking, την τοξικομανία, την ένδεια και την εκμετάλλευση.
Με την ίδια λογική που σήμερα δίνονται στη δημοσιότητα τα πρόσωπα και τα στοιχεία αυτών των γυναικών, αύριο, θα πει κάποιος ότι πρέπει να δημοσιοποιηθούν εκείνα των πελατών τους, στη συνέχεια των ερωτικών συντρόφων των πελατών τους, και, τελικά, όλων των φορέων του AIDS.
Για τον ίδιο λόγο θα έπρεπε να δημοσιοποιηθούν και τα πρόσωπα όλων όσοι πάσχουν από κάθε είδους λοιμώδες νόσημα, είναι ή υπήρξαν τοξικομανείς, αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής ψυχιατρική διαταραχή.

Κοινωνικός διαχωρισμός

Με γραμμές κοινωνικού διαχωρισμού ανάμεσα στην ”υγεία” και την ”αρρώστια”, το ”ηθικό” και το ”ανήθικο”, δεν προστατεύεται το κοινωνικό σύνολο, αλλά γίνονται πιο βαθιά τα ρήγματα στην κλονιζόμενη συνοχή της κοινωνίας μας.
Κύριο μέλημα της πολιτείας και της κοινωνίας πρέπει να είναι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και η υποστήριξη της κοινωνικής ένταξης των ανθρώπων που αποτελούν θύματα μιας κατάστασης και σήμερα εμφανίζονται ως θύτες.
Όσο συνεχίζεται η υποβάθμιση και η απαξίωση του κοινωνικού κράτους, οι κοινωνικά ευάλωτες ομάδες θα αποτελούν τον αποδιοπομπαίο τράγο μιας κοινωνίας που βρίσκεται σε κρίση, και η καταστολή θα υποκαθιστά την κοινωνική πολιτική και τη φροντίδα για τη δημόσια υγεία.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΈΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Με αφορμή τη δημοσίευση φωτογραφιών και τη δημοσιοποίηση ιατρικών απόρρητων στοιχείων των 12 γυναικών, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου επισημαίνει ότι σύμφωνα με το νόμο 2472/1997 περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, η εισαγγελική αρμοδιότητα δημοσιοποίησης στοιχείων της ποινικής δίωξης δεν επεκτείνεται και στα ευαίσθητα δεδομένα υγείας, για τα οποία είναι απαραίτητη η άδεια από την αρμόδια Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Περαιτέρω, η εξαίρεση που προβλέπει ο ως άνω νόμος αφορά συγκεκριμένα το σκοπό βεβαίωσης εγκλημάτων και όχι γενικά και αφηρημένα το ”κοινό καλό”.

Αδικαιολόγητη η δημοσιοποίηση

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η δημοσίευση των φωτογραφιών και η αποκάλυψη της οροθετικότητας των γυναικών αυτών είναι αδικαιολόγητη και προσβάλλει την τιμή και την υπόληψή τους.
Και τούτο, διότι η σκοπούμενη και καθόλα θεμιτή προστασία του κοινωνικού συνόλου (ενημέρωση και ευαισθητοποίησήτου και διαφύλαξη της δημόσιας υγείας) μπορούσε να επιτευχθεί με σαφώς ηπιότερα μέσα.
Όπως με τη δημοσιοποίηση των χαρακτηριστικών των γυναικών που συνελήφθησαν (ύψος, χρώμα ματιών και μαλλιών, εθνικότητα,κλπ) και της περιοχής όπου εργάζονταν. Και τούτο, διότι δεν απαιτείται και η φωτογραφία της ιερόδουλης προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί κάποιος, ο οποίος πληρώνει για να κάνει μη ασφαλές σεξ, και να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις.
Σε τελική ανάλυση, θα μπορούσε ενδεχομένως να τονιστεί από την αρμόδια αστυνομική διεύθυνση ότι κάθε ενδιαφερόμενος είναι δυνατόν να έχει πρόσβαση στις φωτογραφίες τους στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα.
Υπό την αντίθετη εκδοχή, θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν και τα αντίστοιχα στοιχεία όλων όσων έσπευσαν να εξετασθούν και διαπιστώθηκε ότι είναι και αυτοί οροθετικοί και στη συνέχεια τα στοιχεία των συζύγων τους, των φιλενάδων τους.
Ο κίνδυνος για την υγεία εικάζουμε ότι δεν αλλάζει ανάλογα με το φύλο, την κοινωνική θέση ή την εθνικότητα ενός προσώπου, εκτός αν οι οροθετικοί ”οικογενειάρχες” δεν συνιστούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία.

Διαπόμπευση των προσώπων

Όσο για την αναδημοσίευσή των φωτογραφιών από τα μέσα ενημέρωσης, και μάλιστα σε πρωτοσέλιδα και κεντρικά δελτία ειδήσεων, αυτή ξεπερνά κάθε μέτρο και θέτει μείζονα ζητήματα ηθικής και νομικής τάξης, αφού συνιστά διαπόμπευση του προσώπου, η οποία είναι ανεπίτρεπτη σε κάθε δικαιοκρατούμενη χώρα.
Καμιά σκοπιμότητα, κανένα ”δημοσιογραφικό ενδιαφέρον” δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον δημόσιο εξευτελισμό ενός ανθρώπου, πολλώ δε μάλλον ενός ασθενούς.
Η ακραία προσβλητική και τιμωρητική μεταχείριση των γυναικών αυτών δεν μπορεί παρά να μας θυμίσει το μετακατοχικό βίαιο ξύρισμα της κεφαλής των γυναικών στις πλατείες των πόλεων και των χωριών.
Δεν μπορεί παρά να μας θυμίσει τη μεταχείριση γυναικών σε τριτοκοσμικές χώρες. Το τρίπτυχο- γυναίκα- ιερόδουλη- ασθενής γίνεται συνώνυμο της αμαρτίας, της βρωμιάς, του εχθρού.
Το γεγονός ότι οι γυναίκες αυτές είναι άστεγες, τοξικομανείς ή ενδεχομένως θύματα trafficking φαίνεται να μην ενδιαφέρει κανένα θεσμό, καμία αρχή.
Όλα μπορούν να υποχωρήσουν μπροστά στην επέλαση των ρατσιστικών και σεξιστικών στερεοτύπων και την αδιατάρακτη γαλήνη του ελληνικού νοικοκυριού που σε λίγες μέρες ψηφίζει.

πηγη

Share on
µικρο URL: https://activepropaganda.espivblogs.net/?p=3739

activepropaganda

αντιπληροφόρηση

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

1 Απάντηση

  1. Ο/Η Simon λέει:

    I find it deplorable that one of people mentioned within the listings is none other than K.Kaburakis, a man (and I use the term ‘man’) loosely who has spent most of his career abusing his position and misrepresenting the values that he himself has been guilty of whilst illegally masquerading as a Doctor, gaining access to the medical data and information of patients and other unfortunate people whilst he was in charge of many non legal and damaging projects run by ACTUP ΔΡΑΣΕ HELLAS as he and other colleagues abused the name of a once trusted Non Government Organisation (MKO).

    He ran a non legal shelter whereby the immigrants were subject to inhumane treatment, no water for over a month and who were exposed on TV in his pursuit of vanity, and that’s only half of the problems exposed.

    He himself openly abused the names of people who had HIV/Aids and mocked many others in his course in charge of the other Directors who abused their position within this sector.

    ACTUP was found guilty by ΥΔΑΣ of submitting false receipts and is also in a number of court cases against them by individuals, the state and ΣΔΟΕ.

    How anyone associated with true ethics and morality can allow such vile misrepresentation from someone who has done far worse to people in the same circumstances is a sick joke.

    Shame on the people who are also listed as being connected and ignorant or caring little for the many problems highlighted by the press media and legal system over the course of the many investigations against him and their NGO (MKO).

    Half these people are guilty of allowing such malpractice top happen in the first place and have no remorse whilst striving for the 15 minutes of fame at the expense of those who have been violated by the system, the sector which so vacuously claims to protect them, and the many other ‘social messiahs’ who come out of the wood work when they seek to be an authority on the value of life.

    Maybe highlighting how KΕΕΛΠΝΟ openly employs people like K.Kaburakis to illegally pretend to be Doctors is something they should address, how them stealing state funds for the people they claim to help and how they abuse their position, connections and influence within this sector to gain advantage to the names of those affected by such injustice and mistreatment, provided by THE STATE.

    It’s a poor example of a human who abuses such vulnerable people and then who comes out and has the audacity to criticise others who have caused little of the damage the he and his colleagues have done in charge of the HIV programs in Greece, and who openly mocks the state and those who help in other NGO’s despite having provided false documentation and whilst using colleagues to commit far more serious crimes…

    For more information please visit the following link :

    http://fckdupathens.wordpress.com/the-truth-actup-greece/

    http://fckdupathens.wordpress.com/2010/09/29/so-whats-fckdup-about-keelpno-keel-then/