Σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία ο εχθρός είναι στις Τράπεζες και στα Υπουργεία – Κείμενο του Δεν Πληρώνω

Η πάλη των τάξεων θεριεύει!
Διανύουμε μία ιστορική περίοδο στην οποία ο παγκόσμιος καπιταλισμός σπαρταρά μέσα στις τεράστιες δομικές αντιφάσεις του. Σε μία τέτοια πρωτοφανή συγκυρία, οι ταξικές αντιθέσεις οξύνονται σε τέτοιο βαθμό που καθίστανται πλήρως ασυμβίβαστες. Πλέον, η διέξοδος από την κρίση μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της επικράτησης κάποιου εκ των δύο στρατοπέδων και όχι μέσω συμβιβαστικών λύσεων. Γι’ αυτό κι εμείς στο Κίνημα Δεν Πληρώνω πιστεύουμε ακράδαντα στη διάζευξη, «ή εμείς ή αυτοί!».

Η πάλη των τάξεων αποτελεί μία σύνθετη διαδικασία η οποία δεν εξελίσσεται με γραμμικό και εύκολα προβλέψιμο τρόπο. Για παράδειγμα, μία περίοδο που οι κοινωνικοί αγώνες διέρχονται μία σχετική ύφεση, ένα αναπάντεχο γεγονός μπορεί να πυροδοτήσει μία απότομη καμπή της ταξικής πάλης, δημιουργώντας έδαφος για μικρότερες ή μεγαλύτερες ανατροπές στις κοινωνικές δομές.
Η περίοδος που διανύουμε, αποτελεί μία τέτοια περίοδο. Χαρακτηρίζεται από απρόβλεπτες καμπές και απότομες οξύνσεις και αμβλύνσεις των κοινωνικών διεκδικήσεων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι κοινωνικοί αγώνες των τελευταίων ετών στην Ισπανία και την Ελλάδα.

Ελλάδα-Ισπανία, βίοι παράλληλοι.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση παρά τα δεινά που έφερε στους λαούς των χωρών, επιτέλεσε και ένα αξιοσημείωτο έργο. Δημιούργησε βαθιές και ευδιάκριτες τομές ανάμεσα στα αντίπαλα στρατόπεδα, ξεδιαλύνοντας κάποιες από τις αυταπάτες των λαών σε παγκόσμιο επίπεδο. Εμπέδωσε πρωτοφανείς δεσμούς αλληλεγγύης και ταξικής ενότητας μεταξύ των λαών και δημιούργησε ντόμινο κοινωνικών αγώνων σε υπερεθνικό επίπεδο. Στην Ευρώπη, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ των αγώνων του ισπανικού και του ελληνικού λαού το προηγούμενο διάστημα.

Το κίνημα των Αγανακτισμένων

Στις 15 Μαϊου του 2011, χιλιάδες νεαροί Μαδριλένοι κατέκλυσαν την Puerta del Sol διαμαρτυρόμενοι για την άθλια οικονομική κατάσταση. Το μαζικό κύμα διαμαρτυρίας δεν άργησε να επεκταθεί σε όλη την Ισπανία και ονομάστηκε κίνημα «15-Μ» ή «κίνημα των αγανακτισμένων». Ο άνεμος της αντίστασης πολύ γρήγορα διένυσε 2.500 χιλιόμετρα φυσώντας και στη χώρα μας, όπου οι κοινωνικές ανάγκες για λαϊκή αντίσταση ήταν ακόμη πιο επιτακτικές. Μέσα στον Ιούνη του 2011 όλες οι μεγάλες πόλεις της Ελλάδας πλημμύριζαν καθημερινά από εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών οι οποίοι διαδήλωναν ενάντια στις βάρβαρες πολιτικές της εξαθλίωσης.
Κίνημα Δεν Πληρώνω-Yo no Pago

Προ τριών ετών, έκανε τα πρώτα του βήματα το Κίνημα ενάντια στα διόδια στην Ελλάδα. Το πρόπλασμα του σημερινού Κινήματος Δεν Πληρώνω, αρχικά διεκδικούσε ελεύθερους δρόμους για όλους και κατάργηση των διοδίων. Μετά από τρία χρόνια συνεχούς και πολυμέτωπου αγώνα, το Κίνημα Δεν Πληρώνω ωρίμασε σε ένα κίνημα συλλογικής αντίστασης και ανυπακοής με ολοκληρωμένο πολιτικό πρόγραμμα και αναβαθμισμένη οργάνωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κίνημα Δεν Πληρώνω συμμετείχε ενεργά στο Κίνημα των αγανακτισμένων, αποτελώντας ένα από τα πλέον δραστήρια κομμάτια του.
Το Κίνημα Δεν Πληρώνω, ενέπνευσε τη δημιουργία του κινήματος «Yo no Pago» στην Ισπανία, το οποίο ακολούθησε τα ίδια αγωνιστικά χνάρια.
Όπως δήλωσαν οι Ισπανοί συναγωνιστές: «Εμείς δώσαμε στους Έλληνες τους Αγανακτισμένους, αυτοί μας έδωσαν το Δεν Πληρώνω».

Άγρια καταστολή σε Ελλάδα και Ισπανία

Η ιστορία των κοινωνιών είναι η ιστορία των κοινωνικών αγώνων. Ο κύκλος του αίματος είναι μακρύς και διδακτικός. Δυστυχώς, δεν υπάρχει κανένα ιστορικό προηγούμενο όπου η άρχουσα τάξη αρκέστηκε σε ειρηνικά μέσα για να επιβληθεί και να καθυποτάξει τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Στις σημερινές συνθήκες της καπιταλιστικής κοινωνικής οργάνωσης, όταν η αστική τάξη δεν μπορεί να κυβερνήσει με τον παραδοσιακό τρόπο, επιστρατεύει διάφορους τρόπους βίαιης επιβολής. Εκτός των πολέμων, οι κυρίαρχοι τρόποι επιβολής είναι η «νόμιμη» κρατική βία μέσω των δυνάμεων καταστολής και η βία μέσω «παράνομων» παρακρατικών ομάδων οι οποίες ενίοτε νομιμοποιούνται ώστε να αποκτήσουν κύρος και ερείσματα στα μικροαστικά στρώματα.

Τα πρόσφατα γεγονότα σε Ελλάδα και Ισπανία αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Η άγρια καταστολή που υπέστη το κίνημα των αγανακτισμένων σε Ελλάδα και Ισπανία και η στρατιωτικού τύπου ανεπιτυχής προσπάθεια επιβολής στην Κερατέα, αποτελούν δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Στην Ισπανία, στις 29 Μαρτίου 2012, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στα πλαίσια γενικής απεργίας, οι αστυνομικές δυνάμεις τραυμάτισαν σοβαρά δεκάδες διαδηλωτές κάνοντας χρήση πλαστικών σφαιρών. Συγκεκριμένα, ο Xuban, ένας 19χρονος φοιτητής, (από τη χώρα των Βάσκων), υπέστη σοβαρότατες εγκεφαλικές βλάβες από τη βάρβαρη επίθεση των δυνάμεων καταστολής.

Επίσης, την περασμένη Τετάρτη, 11/7/12, χιλιάδες Ισπανοί κατέβηκαν στους δρόμους της Μαδρίτης για να υποδεχθούν τους εργαζόμενους ανθρακωρύχους, οι οποίοι μετά από 20 ημέρες πεζοπορίας, διένυσαν πάνω από 400 χιλιόμετρα για να φτάσουν στην πρωτεύουσα. Η πορεία αυτή ονομάστηκε «Μαύρη Πορεία» (Marcha Negra) και κατέληξε στο Υπουργείο Βιομηχανίας της Ισπανίας. Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, οι δυνάμεις καταστολής άνοιξαν πυρ με πλαστικές σφαίρες, τραυματίζοντας τουλάχιστον 70 διαδηλωτές. Την ώρα των αιματηρών διαδηλώσεων, ο διαβόητος πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, ανήγγειλε την αύξηση του ΦΠΑ από 18% σε 21%.

Το αιματοκύλισμα δεν τελειώνει εδώ. Κάθε μέρα που περνά δίχως λαϊκή αντίσταση, το αντίπαλο στρατόπεδο αναδιοργανώνεται και προετοιμάζεται για τις επόμενες μάχες. Ο λαός πρέπει να αντιληφθεί τον ιστορικό του ρόλο και να εγερθεί στο ύψος των περιστάσεων. Δυστυχώς τα περιθώρια στενεύουν και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Ο εχθρός είναι στις Τράπεζες και στα Υπουργεία

Οι μάσκες έπεσαν. Μόνο όσοι εθελοτυφλούν δεν βλέπουν το πραγματικό πρόσωπο της εξουσίας. Ο μύθος περί αστικής δημοκρατίας καταρρίπτεται για μία ακόμη φορά, αλλά πλέον δεν ιδρώνει το αυτί των κρατούντων. Η σωτηρία του συστήματός τους είναι υπεράνω οποιουδήποτε πολιτικού ή ανθρώπινου κόστους.
Μας κυβερνούν πλέον μόνο με το μαστίγιο και χωρίς καθόλου καρότο. Ο μύθος της Ενωμένης Ευρώπης της ευημερίας των λαών και της ανάπτυξης της οικονομίας καταρρίπτεται σαν χάρτινος πύργος. Η χούντα των τραπεζιτών και των πολυεθνικών είναι εδώ, πιο αδίστακτη από ποτέ, αλλά και πιο αδύναμη από ποτέ. Σε εμάς εναπόκειται εάν θα τους αναστήσουμε απ’ τον τάφο ή αν θα τους δώσουμε το τελειωτικό χτύπημα.
Συνεχίζοντας την προσπάθειά μας να αφυπνίσουμε το λαό και να οργανώσουμε τις δυνάμεις της λαϊκής αντεπίθεσης, την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήσαμε πολυποίκιλες δράσεις και εκδηλώσεις. Εκτός από τις καθιερωμένες μας ανοιχτές συνελεύσεις, πραγματοποιήσαμε παρεμβάσεις σε εφορίες, επανασυνδέσεις ρεύματος και νερού σε όλη την Ελλάδα, παράσταση διαμαρτυρίας στην ισπανική πρεσβεία και πολιτιστικές εκδηλώσεις στο στέκι μας στην Καυτατζόγλου 35.
Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας, να αντιληφθούν την αναγκαιότητα και την επιτακτικότητα του συλλογικού αγώνα ανατροπής, ενισχύοντας τη φωνή του κινήματός μας.
Μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντεπιτεθούμε αποτελεσματικά και να νικήσουμε!!

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ! για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω!

Κίνημα Δεν Πληρώνω
Καυτατζόγλου 35, Αθήνα, ΤΚ:11144
211 0192839
mail: epitropes2010@gmail.com
www.kinimadenplirono.gr

μικρο URL: https://activepropaganda.espivblogs.net/?p=3942

activepropaganda

αντιπληροφόρηση

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...