Χίος: Στάχτη στα μάτια για να κρύβουν τον πραγματικό εμπρηστή ;

H χθεσινή απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια να εμπλέξει την ΕΥΠ και την αστυνομία σε ότι αφορά την αναζήτηση των ενόχων της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Χίο, αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, απλά επιβεβαίωσε αυτό που γνώριζαν οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας εδώ και αρκετό καιρό: Οτι επίκειτο “ασύμμετρο” κτύπημα κατά της χώρας από την ΑνατολήΟι πυρκαγιές της Χίου είναι αναμφίβολα έργο εμπρηστών: Βρέθηκαν μπουκάλια με εύφλεκτα υλικά καθώς και αλουμινόχαρτο με εμπρηστικό μηχανισμό μέσα στα δάση. Για τον μύθο των “οικοπεδοφάγων” που κυριάρχησε στην μεταπολιτευτική ζωή της χώρας, ούτε λόγος: Ποιος να “επενδύσει” οικόπεδα μέσα σε μια κατακαμμένη περιοχήστο βουνό μακριά από την θάλασσα;
Σαφώς και υπήρχαν ισχυροί άνεμοι, αλλά αυτό σημαίνει ότι κάποιος είχε ακριβή μετεωρολογικά δεδομένα όταν προκλήθηκαν οι πρώτες εστίες σε εξαιρετικά δύσβατες περιοχές.
Και οι ανεμογεννήτριες και η φωτιά θέλουν περιοχές με ισχυρούς ανέμους………..
http://makeleio.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4012%3A2012-08-22-19-20-35&catid=4%3A2012-02-11-12-49-59&Itemid=2
Επιτρέπεται ή δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση ανεμογεννητριών και Οδικό Δίκτυο σε καμένες εκτάσεις;;;;;;;;;;;;
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα τα παραπάνω, εύλογα αναρωτιέται κανείς αν δόθηκε η δέουσα σημασία κατά την εξεύρεση θέσης για την εγκατάσταση του σχεδιαζόμενου αιολικού πάρκου στη Βόρεια Χίο; Προφανώς όχι, αφού η εγκατάσταση των 65 ανεμογεννητριών της κοινοπραξίας ΡΟΚΑΣ – IBERDROLA σχεδιάζεται να γίνει εξολοκλήρου σε περιοχές NATURA και συνεπώς δεν εξασφαλίζεται η διαφύλαξη αυτών και η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στη βιοποικιλότητα.
Υπενθυμίζουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος του Αίπους και της Αμανής είναι περιοχές χαρακτηρισμένες NATURA 2000, όπως φαίνεται και στις 2 παρακάτω εικόνες. Το μεν Αίπος είναι χαρακτηρισμένο ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (SPA) και η Αμανή έχει χαρακτηριστεί εκτός από Ζ.Ε.Π. και Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (SCI).
“”””Όταν λέμε εγκατάσταση ανεμογεννητρίων δεν εννούμε μόνο αυτές καθ’αυτές αλλά όλο το οδικό δίκτυο και ράμπες που χρειάζονται για την μεταφορά των ανεμογεννητρίων στις κορυφές των βουνών. “””””
http://chiosantirokas.blogspot.gr/
Την δημιουργία αιολικών πάρκων ακόμα και εντός αναδασωτέων εκτάσεων προκρίνει με απόφασή της η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, θέτοντας παράλληλα τις προϋποθέσεις για να είναι τέτοιου είδους παρεμβάσεις “συνταγματικά ανεκτές”.
Επικαλούμενο την εξυπηρέτηση ανάγκης “με ιδιαίτερη κοινωνική, εθνική οικονομική σημασία”, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε ότι δεν αποκλείεται “η θέσπιση νομοθετικής διάταξης η οποία θα παρέχει τη δυνατότητα σε εξαιρετικές περιπτώσεις, να εγκριθεί επέμβαση σε έκταση που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα, ακόμη και πριν ανακτήσει τη δασική μορφή της”.
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache%3ATVGmqT5HkOAJ%3Awww.avgi.gr%2FArticleActionshow.action%3FarticleID%3D704638+&cd=2&hl=el&ct=clnk&gl=gr
Αλλάζοντας τα μέχρι τώρα δεδομένα της προστασίας του Ελληνικού Περιβάλλοντος, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας επέτρεψε τελικά την ανάπτυξη αιολικού πάρκου στη θέση Μελίσσι του δήμου Θίσβης Βοιωτίας, μέσα σε καμμένη και αναδασωτέα περιοχή. Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο είχε προσφύγει ο Δήμος Θίσβης και ζητούσε να ακυρωθούν οι αποφάσεις του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με τις οποίες εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού πάρκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 36 MW από την εταιρεία «Αιολική Ερατεινής» (θυγατρικής της περιβόητης EDF) στην ανωτέρω θέση του όρους Ελικώνα που είναι αναδασωτέα έκταση.
Αναλυτικότερα, στην επίμαχη περιοχή η οποία έχει καταστραφεί επανειλημμένα από μεγάλες πυρκαγιές, πρόκειται να εγκατασταθεί αιολικό πάρκο της πολυεθνικής EDF, από 12 ανεμογεννήτριες ισχύος 3 MW η καθεμία. Το πάρκο θα καταλάβει έκταση 24.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ επίσης θα κατασκευαστεί κτίριο 120 τετραγωνικών μέτρων και θα διανοιχθεί οδός 5,3 χλμ. Κατά της απόφασης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας να αδειοδοτήσει το εν λόγω Αιολικό Πάρκο, είχε προσφύγει ο Δήμος Θίσβης με ένστασή του στο ΣτΕ και αρχικά είχε πετύχει την προσωρινή αναστολή εργασιών με την αιτιολογία ότι οι ανεμογεννήτριες θα εγκαθίστανται μέσα σε καμένο- και μάλιστα από εμπρησμό- ελατόδασος!
Υπέρ του αιολικού πάρκου μέσα στο καμένο ελατόδασος είχε τεθεί με υπόμνημά του ο φορέας των Μεγαλοεργολάβων της Μαύρης Ανάπτυξης και της Πράσινης Απάτης- η περιβόητη ΕΛΕΤΑΕΝ.
Τελικά η Ολομέλεια του ΣτΕ (με ψήφους 16-9), κάνοντας «ανοίγματα» στην απολύτως προστατευτική για τις αναδασωτέες εκτάσεις νομολογία του Συντάγματος, δέχθηκε ότι είναι συνταγματικά …ανεκτές τέτοιου είδους επεμβάσεις, εφόσον η εκτέλεση του έργου είναι απολύτως αναγκαία και επιτακτική (!!!), κάτι που θα πρέπει να βεβαιώνεται με ειδική αιτιολογία και αυστηρά κριτήρια.
Η μεγαλύτερη καταστροφή έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής στη Χίο, όπου η καμμένη έκταση, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών (Ε.F.F.Ι.S.), έχει υπερβεί τα 127.400 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών μαστιχόδεντρων.

http://konstantinosdavanelos.blogspot.gr/2012/07/blog-post_29.html
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=158352&catid=3

Του  Nasim Alatras

μικρο URL: https://activepropaganda.espivblogs.net/?p=4086

 

activepropaganda

αντιπληροφόρηση

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...