Πάτρα: Αυτόνομη Π.Ο. ποδόσφαιρο χωρίς παράγοντες και συμφέροντα!

«Ούτε πληρωμές, ούτε χορηγοί, μπάλα στις αλάνες κάθε Κυριακή». Με το σύνθημα αυτό η Αυτόνομη Π.Ο κατεβαίνει στο τοπικό Πρωτάθλημα της ΕΠΣ Αχαΐας προκειμένου να προσφέρει ένα διαφορετικό μήνυμα για το πως αντιλαμβάνονται κάποιοι την μπάλα εντός και εκτός γηπέδου. Τα μέλη της μιλούν στο OthersideFootball.com, αποκαλύπτοντας μια διαφορετική σκοπιά για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

Μετά από αρκετό τρέξιμο και με πρωτοβουλία των Νavajo, οργανωμένων οπαδών της Παναχαϊκής, αλλά και άλλων, ανεξάρτητων ποδοσφαιρόφιλων, που είχαν μια διαφορετική σκοπιά για άθλημα, η Αυτόνομη Π.Ο είναι γεγονός. Μία ομάδα χωρίς παράγοντες, χωρίς χορηγούς και συμφέροντα ξεκινά το ταξίδι της στην τρίτη κατηγορία ΕΠΣΑ. Με μοναδικό της μέλημα την μπάλα κάθε Κυριακή και το μήνυμα κατά του σύγχρονου ποδοσφαίρου, των διακρίσεων και του φασισμού. Και ήδη έχουν βρει τους υποστηρικτές τους! Τα παιδιά της Αυτόνομης μιλούν στο OthersideFootball.com για την ομάδα, τα πιστεύω τους και τα όσα πρεσβεύει η πρωτοβουλία τους.

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε στη δημιουργία της Αυτόνομης;

«Αηδιασμένοι από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και με την ομάδα μας την Παναχαϊκή να βρίσκεται σε καθεστώς ομηρίας τα τελευταία χρόνια, νιώσαμε την ανάγκη να υλοποιήσουμε, αυτό που πολλές φορές συζητούσαμε στις διάφορες συγκεντρώσεις μας, με την παρέα μας και κάποιοι από παλιότερα. Να δημιουργήσουμε μια ομάδα που θα προσπαθούσε να συγκεντρώσει τα στοιχεία των ομάδων της παιδικής μας ηλικίας. Ομάδες χωρίς συμφέροντα, χωρίς χορηγούς, χωρίς παράγοντες, μόνο παιδιά που αγαπάνε το ποδόσφαιρο και προσφέρουν ανιδιοτελώς…»

Τι είναι για εσάς το ποδόσφαιρο;

«Δεν θα μπούμε στην διαδικασία των τετριμμένων όπως ότι είναι το «όπιο των λαών». Το ποδόσφαιρο για τους περισσότερους από εμάς είναι… όλη μας η ζωή. Είναι αυτό που σας παιδιά λατρέψαμε, αυτό με το οποίο ονειρευτήκαμε, αυτό που μας μαγεύει, που μας προφέρει μοναδικές στιγμές. Τελικά είναι πολύ δύσκολο να το περιορίσουμε σε μερικές λέξεις…»

Τι πρεσβεύει η Αυτόνομη εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου;

«Η Αυτόνομη Ποδοσφαιρική Ομάδα, είναι πολυδιάστατη. Εντός των γραμμών, είναι μια ποδοσφαιρική ομάδα στην οποία έχουν θέση ΟΛΟΙ, είναι όλοι ίσοι με μόνο κριτήριο την ικανότητα και την προσφορά του καθενός. Είναι η απάντηση σε όσους νομίζουν πως οι εποχές του αγνού ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου έχουν περάσει. Είναι η ομάδα που θα παίξεις για την… φανέλα, η ομάδα που θα εκπροσωπεί εμένα, εσένα, τον καθένα. Η ομάδα της παρέας. Όλα είναι στο χέρι μας. Από εμάς εξαρτάται… Εκτός αγωνιστικού χώρου, είναι η ομάδα ΟΛΩΝ όσων πιστεύουν στην αλληλεγγύη, στην ανθρωπιά, στην στήριξη του διπλανού μας, σε όσους είναι κατά του φασισμού και του ρατσισμού που… απειλεί τις ζωές μας. Είναι η ομάδα ΟΛΩΝ όσων έχουν αξίες και πιστεύω, όσων έχουν ηθική και συνεχίζουν να ελπίζουν, σε όσους είναι κατά της βίας, της διαφθοράς και των άλλων δεινών του ποδοσφαίρου…»

Αντιτίθεστε στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Υπάρχει η δυνατότητα για μια ομάδα να μακροημερεύσει χωρίς να ακολουθήσει τις προσταγές του;

«Σίγουρα δεν είναι εύκολο, σίγουρα δεν είναι ακατόρθωτο. Το να πας κόντρα στο ρεύμα είναι το… δύσκολο μονοπάτι προς την διάκριση, αλλά από την στιγμή που υπάρχει συμμετοχή, αλληλεγγύη και αγάπη, όλα επιτυγχάνονται. Το κακό είναι ότι στο μυαλό των περισσοτέρων όλα αυτά μοιάζουν ξένα και ενοχλούν. Η απάντηση στο ερώτημα είναι μια: Οργάνωση. Είναι μεγάλη επιτυχία ότι μια παρέα παιδιών από 17-34 χρονών, κατάφεραν να οργανώσουν ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι χωρίς καμία βοήθεια, προσφέροντας ο καθένας προσωπική εργασία, για ένα άρτιο αποτέλεσμα. Απλά, θα πρέπει από την αρχή να ξεκαθαρίσεις, ότι από την στιγμή που αντιτίθεσαι σε αυτό, θα συναντήσεις και εμπόδια και θα πρέπει να βάλεις νερό στο κρασί σου για κάποια διαδικαστικά θέματα…»

Ποιοι είναι οι στόχοι σας, τόσο αγωνιστικά όσο και εξωαγωνιστικά;

«Αγωνιστικά, στόχος της ομάδας μας είναι να περάσουμε 18 υπέροχες αγωνιστικές μέρες, ασχέτως σκορ και διάκρισης, αλλά με βασικό μέλημα της προσπάθειας στο 100% των δυνατοτήτων μας. Ήδη ζήσαμε μια στο ματς του Κυπέλλου, όπου μπορεί να ηττηθήκαμε, αλλά ήταν κάτι μοναδικό για όλους μας. Εξωαγωνιστικά, ο κυριότερος στόχος είναι να συνεχίσουμε να δίνουμε το στίγμα μας, για όσα λαμβάνουν χώρα στις ζωές μας. Εξίσου σημαντικό, να καταφέρουμε να μεταλαμπαδεύσουμε τις ιδέες μας σε όσο το δυνατόν περισσότερους και να καταφέρουμε να δείξουμε σε όλους πως μπορούν και αυτοί να γίνουν κομμάτι…»

Το χρώμα και η φωνή στην κερκίδα πιστεύετε ότι θα καταφέρει να αντισταθεί;

«Το χρώμα και η φωνή στην κερκίδα είναι το μόνο που μπορεί να κρατήσει ζωντανό αυτό το εγχείρημα. Η κερκίδα αντιστέκεται σε οτιδήποτε δεν είναι ορθό, σε οτιδήποτε έχει σκοτεινά σημεία. Ήταν κάτι ασύλληπτο στο πρώτο επίσημο παιχνίδι μας για το Κύπελλο Ερασιτεχνών Αχαΐας, ότι 300 άτομα (!) ήρθαν να στηρίξουν, να χαρούν μαζί μας. Υπήρξαν συλλογικότητες άσχετες με το ποδόσφαιρο, που ανέβαλαν δράσεις και πολλά άλλα για να μας στηρίξουν με την παρουσία τους. Παιδιά από άλλες δραστηριότητες που βλέπουν την Αυτόνομη σας την ομάδα τους, ακόμη και αν δεν έχουν κανένα προσωπικό ενδιαφέρον. Πραγματικά είναι κάτι απίστευτο αυτό που συμβαίνει στην Πάτρα…»

Στημένα-Βία-Απειλές, συμφωνίες κάτω από τα τραπέζια και… βρωμιά. Υπάρχει τρόπος με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί να αλλάξουν τα δεδομένα;

«Δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο. Μόνος τρόπος να αλλάξουν τα δεδομένα, είναι να… ξηλωθεί οτιδήποτε έχει δημιουργηθεί και κυρίως τα κέντρα αποφάσεων. Πρέπει να γκρεμίσουμε το οικοδόμημα και να το ξαναχτίσουμε από την αρχή, με προσοχή στα λάθη που έχουν γίνει και εστιάζοντας σε κάτι καινούργιο. Είναι αρκετά αιρετικό ως άποψη, αλλά ίσως θα ήταν λυτρωτικό να μην διεξαχθεί κανένα πρωτάθλημα για έναν χρόνο, ώστε να έμπαιναν όλοι σε μια αφετηρία, σε μια ευθεία και να άρχιζαν ξανά από το μηδέν, χωρίς ανθρώπους που θα εμπλέκονται στο ελάχιστο με την σαπίλα και χωρίς γραφειοκρατικές μεθόδους που προωθούν και πολλές φορές επιβάλλουν αυτές τις ενέργειες…»

Eπιμέλεια: Θάνος Σαρρής

πηγη

μικρο URL: https://activepropaganda.espivblogs.net/?p=4787

activepropaganda

αντιπληροφόρηση

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...