Ανακοινωση της Κινησης Υπερασπισης Μεταναστων Πατρας σχετικα με τα κεντρα κρατησης

qfbmovggev4f72bddb56acaΑνακοίνωση της Κίνησης Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/στριών Πάτρας, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί αυτές τις μέρες στα κέντρα κράτησης μεταναστών στον ελλαδικό χώρο.

ΠΑΤΡΑ, 10/04/2013

Στα “Κέντρα Κλειστής Φιλοξενίας Αλλοδαπών”, τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, το ποτήρι ξεχείλισε. Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες κρατούνται σε κέντρα-κολαστήρια, στην Αμυγδαλέζα, στην Κόρινθο, στις ακριτικές περιοχές, κάτω από άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες: κακή σίτιση, συνωστισμός εκατοντάδων ατόμων σε ένα θάλαμο χωρίς είδη υγιεινής, με αποτέλεσμα την εμφάνιση δερματολογικών και άλλων προβλημάτων, χωρίς ρούχα και ζεστό νερό, χωρίς κάθε ίχνος αξιοπρέπειας. Κρατούνται για άγνωστο χρονικό διάστημα, έχοντας διαπράξει ένα και μοναδικό “αδίκημα”: θέλησαν να ξεφύγουν από τους πολέμους και την πείνα και βρέθηκαν στην Ευρώπη, προσδοκώντας σε μια πιο ασφαλή και ανθρώπινη ζωή. Ανάμεσά τους βρίσκονται φυλακισμένοι πρόσφυγες-αιτούντες άσυλο, γονείς και ανήλικοι, κατά παράβαση κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου.

Οι κρατούμενοι μετανάστες δεν αντέχουν άλλο τον εξευτελισμό. Είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν για τα στοιχειώδη δικαιώματά τους, τη ζωή , την ελευθερία, την αξιοπρέπεια. Από το Σάββατο εκατοντάδες μετανάστες ξεκίνησαν απεργία πείνας στην Αμυγδαλέζα. Τρεις αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν, ευτυχώς χωρίς επιτυχία, και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με πολλή καθυστέρηση. Η Αστυνομία απάντησε με καταστολή: πολυάριθμη ομάδα αστυνομικών χτύπησε με ρόπαλα τους απεργούς πείνας, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ, για να διακόψουν την κινητοποίησή τους. Από χθες το βράδυ οι κινητοποιήσεις επεκτάθηκαν και στο στρατόπεδο της Κορίνθου, όπου δύο μετανάστες ανέβηκαν στην ταράτσα ενός κτιρίου και απειλούσαν να πέσουν στο κενό, ζητώντας την ελευθερία τους. Σήμερα η κατάσταση είναι έκρυθμη, με νέα απόπειρα αυτοκτονίας, δακρυγόνα μες στους θαλάμους και άγρια καταστολή.

Η βαρβαρότητα αυτή πρέπει να σταματήσει. Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων/μεταναστών πρέπει να κλείσουν. Οφείλουμε να ανοίξουμε τα μάτια μας και να δούμε ότι στη θέση του κάθε μετανάστη, που φυλακίζεται χωρίς δίκη, μπορούμε να βρεθούμε όλοι. Όταν το κράτος επιβάλλει τη λογική της κατάστασης έκτακτης ανάγκης τα δικαιώματα όλων των κοινωνικών ομάδων κουρελιάζονται. Το ίδιο κράτος μετέφερε προ λίγων εβδομάδων τοξικομανείς από το κέντρο της Αθήνας στο στρατόπεδο της Αμυγδαλέζας χωρίς τη θέλησή τους. Το ίδιο κράτος απήγαγε χθες τα ξημερώματα δυο κατοίκους της Ιερισσού, που αγωνίζονται ενάντια στα καταστροφικά μεταλλεία χρυσού, μέσα από τα σπίτια τους και μπροστά στις οικογένειές τους.

Ο αγώνας των κρατούμενων προσφύγων και μεταναστών πρέπει να γίνει υπόθεση κάθε πολίτη που αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αντιστέκεται στον εκφασισμό

ΚΙΝΗΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ

activepropaganda

αντιπληροφόρηση

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...