Νορβηγία: 1/3 των ψήφων του έχασε στις εκλογές το εθνικιστικό κόμμα μέλος του οποίου υπήρξε ο Μπρέιβικ

Αισθητοί έως και σήμερα γίνονται οι ισχυροί πολιτικοί κραδασμοί που προκάλεσε ο Άντερς Μπρέιβικ στη Νορβηγία, έπειτα από τη μαζική δολοφονία 77 ανθρώπων στην οποία προέβη πριν από περίπου 7 εβδομάδες. Το εθνικιστικό «κόμμα της Προόδου», μέλος του οποίου υπήρξε ο Μπρέιβικ, είδε τα ποσοστά του να καταποντίζονται στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Νορβηγία την Κυριακή, καθώς έχασε σχεδόν το 1/3 των ψήφων που είχε λάβει στις αντίστοιχες εκλογές του 2007.

Αντίθετα, τις εκλογές κέρδισε το κόμμα που στοχοποιήθηκε από τον Μπρέιβικ, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη εκλογική του νίκη τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι πριν τις δολοφονικές επιθέσεις της 22ας Ιουλίου, τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων προέβλεπαν σημαντική ήττα του «Εργατικού κόμματος».

Μεγάλος όμως κερδισμένος των εκλογών της Κυριακής αναδείχθηκε το Συντηρητικό κόμμα, το οποίο απορρόφησε μεγάλο μέρος των πρώην ψηφοφόρων του ακροδεξιού κόμματος, αύξησε το εκλογικό του ποσοστό πλέον του 8% σε σχέση με τις αντίστοιχες εκλογές του 2007, γεγονός που το αναδεικνύει ως το καλύτερο από το 1979 και σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές ενδεχομένως να καθορίσει το νικητή των βουλευτικών εκλογών του 2013.

πηγή

activepropaganda

αντιπληροφόρηση

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...