Διαδηλώσεις και συγκρούσεις για την επίσκεψη του Πάπα στην Ισπανία

“Περισσότερες δουλειές και λιγότερους Εσταυρωμένους”, ζήτησαν 5.000 Ισπανοί διαδηλωτές που συγκρούστηκαν στο κέντρο της Μαδρίτης με πιστούς καθολικούς και την αστυνομία, πρίν και κατά την  διάρκεια της επίσκεψης του πάπα στην Ισπανία.

Την Τετάρτη, οι συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και στους αντιτιθέμενους της επίσκεψης του πάπα διαδηλωτές, είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό έντεκα ανθρώπων, ενώ, χθες Πέμπτη, διαδηλωτές επανήλθαν στην Πουέρτα ντελ Σολ, παρότι περισσότεροι από 100 αστυνομικοί και είκοσι αστυνομικά οχήματα, είχαν πάρει θέση κοντά στην πλατεία για να αποτρέψουν συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και τους προσκυνητές. Παρ’ ότι οι διαμαρτυρόμενοι απομακρύνθηκαν στους γύρω δρόμους, οι αστυνομικοί φορώντας τα κράνη τους, τους ακολούθησαν χτυπώντας τους με γκλομπ στα πόδια, με αποτέλεσμα αρκετοί να πέσουν χτυπημένοι στο έδαφος.

Κατεβαίνοντας από το αεροπλάνο ο Πάπας έκανε άνοιγμα στη χειμαζόμενη από ανεργία 40-45% ισπανική νεολαία, κάνοντας κήρυγμα υπέρ μιας “ανθρωποκεντρικής παγκόσμιας οικονομίας, που δεν βάζει πάνω από όλα το κέρδος”. Παράλληλα, όμως, ζήτησε από την Ευρώπη “να σεβαστεί τη χριστιανική της ταυτότητα” και να σταματήσουν οι “επιθέσεις και οι διακρίσεις σε βάρος των καθολικών νεολαίων”.

Την ώρα της άφιξης του Πάπα πάντως η ιστοσελίδα των JMJ δέχτηκε επίθεση από χάκερς και δεν ήταν προσβάσιμη επί περίπου μία ώρα.

Τουλάχιστον 8 συνελήφθησαν και 11 τραυματίστηκαν, καθώς το κίνημα των “Αγανακτισμένων – 15 Μαΐου” καταγγέλλει ότι το ταξίδι του Ποντίφικα για την Ημέρα Καθολικής Νεολαίας θα στοιχίσει 50 εκατ. ευρώ στους Ισπανούς φορολογουμένους. Για την προστασία του Ποντίφικα επιστρατεύτηκαν 10.000 αστυνομικοί και έγιναν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Μαδρίτη.  Νωρίτερα, οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει την πλατεία, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τις διαδηλώσεις των Ισπανών που διαφωνούσαν με τη συγκεκριμένη επίσκεψη, η οποία έγινε με στόχο, ο πάπας Βενέδικτος, να παραστεί στις 26ες Παγκόσμιες Ημέρες Νεολαίας (JMJ), όπου αναμένονταν περίπου ένα εκατομμύριο προσκυνητές.

Οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν σε μια ομάδα διαδηλωτών που ήταν συγκεντρωμένοι στην πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ η οποία τους τελευταίους μήνες έχει γίνει επίκεντρο διαμαρτυριών. Διαδηλώσεις είχαν γίνει στην κεντρική πλατεία της Μαδρίτης και μία ημέρα πριν από την άφιξη του Πάπα ο οποίος βρίσκεται στην Ισπανία με σκοπό να παραστεί στις εκδηλώσεις για τις Παγκόσμιες Ημέρες Νεολαίας που οργανώνει η Καθολική Εκκλησία.

Ομάδες καθολικών και διαδηλωτές που συγκρούονται με την αστυνομία, κατέβηκαν στους δρόμους και στην πρώτη μέρα της επίσκεψης.  Οι αστυνομικές δυνάμεις το βράδυ διασκόρπισαν μια ομάδα που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία Πουέρτα Ντελ Σολ.  Η επέμβαση της ισπανικής αστυνομίας σταμάτησε και ένα άλλο γκρουπ διαδηλωτών που επιχειρούσε να κάνει πορεία προς το μέρος που θα κήρυττε την έναρξη των εκδηλώσεων ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος. Οι συγκεντρωμένοι, χλεύασαν τους συμμετέχοντες στο καθολικό φεστιβάλ της Παγκόσμιας Ημέρας Νέων, φωνάζοντάς τους “Ναζί – Ναζί”, αναφερόμενοι στην υποχρεωτική εγγραφή του Πάπα Βενέδικτου στην Νεολαία του Χίτλερ, στα εφηβικά του χρόνια. Οι προσκυνητές απάντησαν με προσευχές και το σύνθημα “Ζήτω ο Πάπας”. Στο μεταξύ, επαναλαμβάνονται κάθε βράδυ στην Πουέρτα ντελ Σολ οι αψιμαχίες μεταξύ “Αγανακτισμένων” και καθολικών προσκυνητών, παρουσία της αστυνομίας. Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα, αλλά και η Ενωμένη Αριστερά ζήτησαν την παραίτηση των αστυνομικών υπεύθυνων της Μαδρίτης για τις συγκρούσεις της Τετάρτης.

Εν μέσω των διαμαρτυριών η Καθολική Εκκλησία αισθάνθηκε την ανάγκη να δώσει λογαριασμό για τα έξοδα της επίσκεψης του Πάπα. Ανακοίνωσε ότι τα 31,5 εκατ. ευρώ προέρχονται από κουπόνια προσκυνητών, 2,5 εκατ. από ιδιώτες δωρητές και 16 εκατ. από μεγάλες ισπανικές επιχειρήσεις-χορηγούς του ταξιδιού, όπως η τράπεζα Santander, η εταιρεία ενέργειας Endesa, η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telefonica και η αεροπορική Iberia. Οι “παπικοί χορηγοί” θα βγάλουν τα λεφτά τους στο πολλαπλάσιο, καθώς η κυβέρνηση χαρακτήρισε το γεγονός “ειδικού εθνικού συμφέροντος” και τους απένειμε φοροαπαλλαγές 25 εκατ. ευρώ!  Παράλληλα. οι “Ιndignados” διαμαρτύρονται για τη δωρεάν νοσηλεία των καθολικών προσκυνητών στα νοσοκομεία της Μαδρίτης και την έκπτωση 80% στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και για τα 10 εκατ. ευρώ που θα στοιχίσει στο ισπανικό κράτος η επιχείρηση προστασίας του ποντίφικα.Τον τελικό λογαριασμό θα βγάλει η… Price Waterhouse τον Σεπτέμβριο, ενώ οι διοργανωτές της Παγκόσμιας Ημέρας

Καθολικής Νεολαίας ισχυρίζονται πως η Ισπανία θα ωφεληθεί 100 εκατ. ευρώ από την παπική “ευλογία”. Χθες ο Βενέδικτος εξαπέλυσε φιλιππικό κατά της “επιστήμης χωρίς όρια”, των αμβλώσεων και της ευθανασίας, ενώ συναντήθηκε με τον βασιλιά Χουάν Κάρλος και τη βασίλισσα Σοφία στο Παλάτι της Θαρθουέλα. Αργότερα έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό Θαπατέρο. Η επίσκεψή του κορυφώνεται με τη μεγάλη λειτουργία της Κυριακής, που αναμένεται να παρακολουθήσουν πάνω από 1 εκατ. πιστοί.

Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ εξέφρασε τη θλίψη του για την «αμνησία» που έχει καταλάβει, όπως είπε, τη σύγχρονη κοινωνία απέναντι στον Θεό, πριν μεταβεί χθες, δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Ισπανία, στη φημισμένη μονή Ελ Εσκοριάλ του 16ου αιώνα.

http://classwar.espiv.net/?p=1143

activepropaganda

αντιπληροφόρηση

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...