Απλήρωτοι και με λήξη των συμβάσεών τους οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «ΙΟΛΑΟΣ»

Το πρόγραμμα «ΙΟΛΑΟΣ» ξεκίνησε πιλοτικά το 2001, για να καλύψει το μεγάλο κενό στην φροντίδα και την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση προσφύγων με ψυχιατρικά προβλήματα. Η λειτουργία του Ξενώνα, του Κέντρου Ημέρας και του Προστατευόμενου Διαμερίσματος που αποτελούν τις τρεις διακριτές δομές του Προγράμματος, συνεχίστηκε κανονικά παρά τις οικονομικές δυσκολίες των τελευταίων ετών και κάλυψε, κατά κοινή παράδοση όλων των συνεργαζόμενων υπηρεσίων, τις ανάγκες αυτού του διπλά στιγματισμένου πληθυσμού.
Τον Αύγουστο του 2011 μια ξαφνική απόφαση του Υπ.Οικονομικών επιβάλλει περικοπή του προϋπολογισμού του έτους κατά 45%. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να συνεχιστεί η λειτουργία μέχρι τέλους του χρόνου. Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ ) δεν δέχεται τις προφορικές δεσμεύσεις του Υπ.Υγείας και των συνεργατών του, για ακύρωση της παραπάνω απόφασης και στις 30/09/11 λήγει τις συμβάσεις των εργαζομένων.

Αυτή τη στιγμή στον Ξενώνα φιλοξενούνται 10 πρόσφυγες με μείζονα ψυχολογικά προβλήματα, που αδυνατούν να διαβιώσουν αυτόνομα. Το Προστατευόμενο Διαμέρισμα έχει κλείσει και τα ανοικτά περιστατικά πάνω από 100, που υποστηρίζονταν ψυχιατρικά, ψυχολογικά και κοινωνικά στο Κέντρο Ημέρας μένουν χωρίς την ανωτέρω υποστήριξη – παρακολούθηση. Η πλειοψηφεία των εργαζομένων στο Πρόγραμμα εξακολουθεί να προσέρχεται στην εργασία του ακόμα και 4 μήνες απλήρωτη και κυρίως χωρίς σύμβαση εργασίας.

Μέσα στις δυσκολίες που μαστίζουν τη χώρα μας ίσως φαίνεται ήσσονος σημασίας η υποστήριξη προσφύγων με ψυχιατρικά προβλήματα και ψυχολογικά τραύματα. Να υπογραμμίσουμε, ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια σταματά σταδιακά την παροχή βοήθειας σε αυτούς τους ανθρώπους, θύματα διαφόρων ψυχολογικών και σωματικών βασανιστηρίων. Θα θέλαμε να εφιστήσουμε την προσοχή των Αρμόδιων Υπηρεσιών σε αυτό το σοβαρό θέμα. Διαφορετικά θα κλειθούμε να έρθουμε αντιμέτωποι με μία προβληματική που θα επιδεινώσει την ήδη δυσχερή κατάσταση των προσφύγων και αιτούντων άσυλο.

Το προσωπικό του «ΙΟΛΑΟΥ»

μικρο URL: https://activepropaganda.espivblogs.net/?p=1496
Share on

activepropaganda

αντιπληροφόρηση

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...