Το πακέτο των τηλεγραφημάτων του Wikileaks βγήκε στο Ίντερνετ κατά λάθος ?

Μια εμβληματική ιστορία ασυνεννοησίας, καχυποψίας και φουσκωμένων εγώ, αποκαλύπτεται σταδιακά πίσω από το πιο πρόσφατο σκάνδαλο των τηλεγραφημάτων από τις ανά τον κόσμο Αμερικανικές πρεσβείες – αυτών που είχε στην κατοχή και ευθύνη του το Wikileaks. Τα τηλεγραφήματα εμφανίστηκαν το τελευταίο 24ωρο σε torrent στο Διαδίκτυο, στην αρχική και μη επιμελημένη (χωρίς δηλαδή απόκρυψη ονομάτων πληροφοριοδοτών από χώρες με αυταρχικά καθεστώτα) μορφή τους. Για το απίστευτο λάθος, αλληλοκατηγορούνται τρεις από τους πρωταγωνιστές του δράματος: Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο δημοσιογράφος της Guardian Ουίλιαμ Λι και ο πρώην στενός συνεργάτης και νυν θανάσιμος εχθρός του Ασάνζ, ο Ντάνιελ Ντομσάιτ-Μπεργκ.

Η σειρά των γεγονότων φαίνεται να έχει ως εξής (πρόκειται για δική μας ερμηνεία, βασισμένη στα ως τώρα δεδομένα): 28-11-2010 ανεβαίνει σε κρυπτογραφημένη μορφή η συνολική βάση σε κοινή θέα στο Ίντερνετ, αλλά προφανώς το αρχείο κατεβαίνει μεν σε κάθε υπολογιστή αλλά δεν μπορεί να διαβαστεί. Ο λόγος που πρωτοανέβηκε (από ποιόν δεν είναι 100% βέβαιο) ήταν για την περίπτωση που συνέβαινε κάτι κακό στον Ασάνζ – για backup.
Στις αρχές του 2011 οι δημοσιογράφοι της Guardian Ουίλιαμ Λι και Λουκ Χάρντινγκ κυκλοφορούν το βιβλίο τους, όπου εξιστορούν τις περιπέτειες της συνεργασίας τους με τον Ασάνζ. Μέσα στο βιβλίο αποκαλύπτουν το password (!) για το περίφημο συνολικό αρχείο – χωρίς πιθανόν να γνωρίζουν ότι δεν υπήρχε δυνατότητα αλλαγής του, καθώς το επίμαχο αρχείο είχε ήδη διανεμηθεί και το κρυπτογραφικό PGP κλειδί έφτανε για να το διαβάσει. Ιδού το σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο:

«Eventually, Assange capitulated. Late at night, after a two-hour debate, he started the process on one of his little netbooks that would enable Leigh to download the entire tranche of cables. The Guardian journalist had to set up the PGP encryption system on his laptop at home across the other side of London. Then he could feed in a password. Assange wrote down on a scrap of paper:

CollectionOfHistorySince_1966_ToThe_PresentDay#

“That’s the password,” he said. “But you have to add one extra word when you type it in. You have to put in the word ‘Diplomatic’ before the word ‘History’ Can you remember that?” “I can remember that.” Leigh set off home, and successfully installed the PGP software.»

Άρα όλο αυτό το διάστημα των 8 μηνών, το αρχείο ξεκλείδωνε με τον πλέον φανερό τρόπο – και όμως δεν μπορούσε να το φανταστεί κανένας! Εδώ και λίγες βδομάδες, σε συνέχεια του πολέμου Ασάνζ και Ντομσάιτ-Μπεργκ, εικάζεται ότι ο δεύτερος υπαινίχτηκε την σοβαρή αβλεψία του παλιού «αφεντικού» του και… γαία πυρί μιχθήτω. Κάποιοι επιτέλους κατάλαβαν ποιο ήταν το μαγικό κλειδί και αφού είχαν ήδη κατεβάσει το αρχείο, το… δοκίμασαν.

πηγή

activepropaganda

αντιπληροφόρηση

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...