Ανησυχητικά τα αποτελέσματα πιλοτικής καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα

Αθήνα, 21 Μαρτίου 2012 – Εξαιρετικά ανησυχητικά είναι τα πρώτα συμπεράσματα που προέκυψαν από την πιλοτική καταγραφή πράξεων βίας με ρατσιστικό κίνητρο από το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, κατά την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2011, τα οποία παρουσιάστηκαν σήμερα σε Συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ελληνικού Φόρου Μεταναστών στην Αθήνα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.

Η ανησυχία αυτή αυξάνεται από το γεγονός ότι «δεν πρόκειται καν για την κορυφή του παγόβουνου», τόνισε ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κ. Κωστής Παπαϊωάννου, προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο ζητούμενο είναι η προσπάθεια αυτή να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά και τα στοιχεία να πλησιάσουν κάποια στιγμή την πραγματική εικόνα του φαινομένου της ρατσιστικής βίας στη χώρα. «Το βασικό μας αίτημα είναι να αναλάβει την καταγραφή και τη διερεύνηση τέτοιων επιθέσεων η πολιτεία», δήλωσε.

Από τη μεριά της, η Υπεύθυνη Τομέα Προστασίας του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, κ. Καλλιόπη Στεφανάκη, παρουσίασε το Δίκτυο και τη λειτουργία του, επισημαίνοντας την ανάγκη για ένα αποτελεσματικό σύστημα καταγραφής περιστατικών και τάσεων της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα. «Η προσπάθεια αυτή έχει αξία γιατί δίνει στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη διαμόρφωση πολιτικών που θα αντιμετωπίσουν το φαινόμενο αυτό», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, κ. Μοαβία Αχμέτ, υπενθύμισε ότι τα περιστατικά ρατσιστικής βίας δεν αποτελούν καινούριο φαινόμενο και έχουν κατατεθεί σχετικές προτάσεις στα αρμόδια Υπουργεία. Αναφέρθηκε στις δυσκολίες που ενέχει η καταγραφή τέτοιων πράξεων αλλά και στο πόσο σημαντικό είναι αυτή η προσπάθεια να συνεχίσει και να βελτιωθεί.
Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, κ. Γιονούς Μοχαμαντί, σημείωσε ότι η λειτουργία του Δικτύου αποτελεί ένα πρώτο σημαντικό βήμα για την καταγραφή πράξεων ρατσιστικής βίας, τόνισε όμως την ανάγκη για περισσότερους πόρους. Αναφέρθηκε επίσης στον ψυχολογικό πόνο, πέρα από τον σωματικό, που βιώνουν τα θύματα ρατσιστικής βίας.

Τα αποτελέσματα της πιλοτικής φάσης του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας παρουσιάστηκαν λεπτομερώς από την επιστημονική συνεργάτιδα της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κ. Τίνα Σταυρινάκη. [Παρακαλούμε δείτε συνημμένο αρχείο]

πηγη

Share on
µικρο URL: https://activepropaganda.espivblogs.net/?p=3452

activepropaganda

αντιπληροφόρηση

Ίσως σας ενδιαφέρουν…