Βόμβα στα θεμέλια της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης

Τα σχολεία άνοιξαν!

Το υπουργείο παιδείας κοροϊδεύει την κοινωνία, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές.

Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με τις χειρότερες προϋποθέσεις για την όποια δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση απέμεινε. Το δημόσιο σχολείο βομβαρδίζεται από τα προβλήματα της πολιτικής της κυβέρνησης που εφαρμόζει πλήρως τις επιταγές του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, του κεφαλαίου, της Ε.Ε., του ΔΝΤ, του ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ.

● Η σχολική χρονιά ξεκινά με καταργήσεις και συγχωνεύσεις εκατοντάδων σχολείων. Στοιβάζουν τους μαθητές σε πολυπληθή τμήματα, όπου η μάθηση
γίνεται απρόσωπη και δυσχερής.

● Μέσα από την κατάργηση του Οργανισμού Εκδόσεων Σχολικών Βιβλίων καταργείται το δωρεάν βιβλίο. Η υπ. Παιδείας δηλώνει οτι οι μαθητές θα πάρουν τα βιβλία τους το Δεκέμβρη. Μέχρι τότε θα αρκεστούν σε φωτοτυπίες και DVD. Δεν αισθάνεται ούτε ίχνος ντροπής για την καθυστέρηση των σχολικών βιβλίων, δείχνοντας για άλλη μια φορά πως προτεραιότητά της δεν είναι η μόρφωση των παιδιών και η ενίσχυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, αλλά η απαλλαγή του κράτους από το κόστος της εκπαίδευσης , η μετακύλιση του κόστους στους γονείς.

● Φορτώνουν το κόστος λειτουργίας των σχολείων στους ήδη υπερχρεωμένους δήμους . Αυτό έχει ως συνέπεια τα σχολεία είτε να καλούν τους γονείς να πληρώσουν από την τσέπη τους τα λειτουργικά έξοδα του σχολείου, είτε να αναζητούν την χρηματοδότηση σε ιδιώτες. Η σχολική επιτροπή του Δήμου Νέας Σμύρνης δεν μπορεί να καλύψει τα βασικά λειτουργικά έξοδα (προμήθεια πετρελαίου, είδη υγιεινής, χαρτί φωτοτυπικού, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, κ.ά), λόγω της μείωσης της χρηματοδότησης από πέρσι στο 1/3, γεγονός που θα οδηγήσει σε αδυναμία κάλυψης της αναπαραγωγής των βιβλίων.

● Μειώνουν τις προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών, εισάγεται σε μεγαλύτερο βαθμό ο θεσμός του ευέλικτου και ελαστικά εργαζόμενου εκπαιδευτικού. Για πρώτη φορά στα μεταπολεμικά χρονικά έγιναν στην Α’ βάθμια εκπαίδευση 119 διορισμοί, 42 δασκάλων 55 νηπιαγωγών και 22 φυσικής αγωγής και αγγλικών και 424 στη Β’ βάθμια. Αν προσθέσουμε την αποχώρηση περίπου 11.000 εκπαιδευτικών λόγω συνταξιοδότησης, δημιουργείται εκρηκτική κατάσταση.

● Η ηλεκτρονική κάρτα των σχολείων που καταγράφει ακόμα και την ανάσα της σχολικής μονάδας, οι υπερεξουσίες στο διευθυντή, η αξιολόγηση και η χρηματοδότηση των σχολείων με βάση αυτή, οι συνεχείς μειώσεις στην επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών και τελικά ο Καλλικράτης της εκπαίδευσης, όλα συνηγορούν στη δημιουργία ενός σχολείου εμπορικού κέντρου, με μαθητές πελάτες και εκπαιδευτικούς πωλητές που θα πρέπει να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις και στις ανάγκες της αγοράς για να υπάρξει.

● Με το νέο εξεταστικό ετοιμάζουν το σχολείο της αμάθειας. Με περισσότερες εξετάσεις (στη β,γ λυκείου και στο προπαρασκευαστικό έτος του πανεπιστημίου) το «νέο σχολείο» παρέχει τις πληροφορίες και τις δεξιότητες που θέλει η αγορά και όχι γνώση για την ολόπλευρη ανάπτυξη των δυνατοτήτων του μαθητή, της κριτικής του σκέψης και των κλίσεων του.

«Αυτοί που μας πήραν το βιβλίο από το χέρι,

μας κατηγορούν γιατί μείναμε αδιάβαστοι…»

Μπ. Μπρεχτ

Ο νέος που φτιάχνουν δεν θα είναι μόνο άνεργος ή αμόρφωτος… Ο νέος που θα βγαίνει από το σχολείο του μνημονίου πρέπει να είναι έτοιμος ιδεολογικά να γίνει ο σκλάβος του 21ου αιώνα…

Δεν πρέπει να ακούει… να έχει φαντασία… Δεν πρέπει να έχει ανάγκες, «θέλω», …όνειρα. Δεν πρέπει, φυσικά, να διεκδικεί και πάνω απ’ όλα οφείλει να είναι απόλυτα πεισμένος ότι η καπιταλιστική βαρβαρότητα δεν ανατρέπεται!

Γι’ αυτό ακριβώς, αυτός ο μαθητής, δεν χρειάζεται να έχει βιβλία.

Του φτάνουν οι φωτοτυπημένες σημειώσεις…

Φτηνός, εφήμερος, αναλώσιμος, αναγκαίος μόνο για να πληρώνει φόρους και όταν δουλεύει και δεν πετιέται στα αζήτητα της ανεργίας, να δουλεύει αδιαμαρτύρητα, με υποταγμένη θέληση και συνείδηση για ψίχουλα!

Η εκπαίδευση μας αφορά όλους

Η αντιεκπαιδευτική λαίλαπα που προωθεί η κυβέρνηση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης από τα 800 ολοήμερα και το «νέο» λύκειο μέχρι το «νέο» Πανεπιστήμιο που δημιουργεί ο νόμος-τερατούργημα, οδηγούν να μην έχουμε πια Ούτε δημόσια-Ούτε δωρεάν-Ούτε παιδεία. Όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα γίνονται επιχειρήσεις και η μόρφωση εμπόρευμα που έχει αξία για τους κυβερνώντες μόνο, όταν δεν κοστίζει στον κρατικό προϋπολογισμό και φέρνει κέρδος.

Η πάλη των εργαζόμενων και όλων των εμπλεκόμενων με την εκπαίδευση έχει τη δύναμη να αλλάξει τη ροή των πραγμάτων.

Οι πολύμορφοι και μαχητικοί αγώνες το προηγούμενο διάστημα, μέσω των μορφών πάλης που γέννησε το κίνημα των πλατειών, μαζί με τα δυναμικά εργατικά και φοιτητικά μπλοκ του κινήματος έδειξαν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι ο μόνος δρόμος για να νικήσουμε την κυβέρνηση είναι ο ανυποχώρητος, ενωτικός αγώνας μέχρι τη νίκη!

Για ανατροπή της χούντας κυβέρνησης ΕΕ ΔΝΤ και όσων την υποστηρίζουν, μέχρι να επιβληθεί μια άλλη πολιτική που θα είναι βασισμένη στις ανάγκες της εργαζόμενης πλειοψηφίας και όχι στην «εξυπηρέτηση» του ληστρικού χρέους.

Δάσκαλοι, καθηγητές, μαθητές και γονείς έχουμε ηθική και ιστορική υποχρέωση να βάλουμε φραγμό στον κοινωνικό κανιβαλισμό του σχολείου της αγοράς και να μετατρέψουμε τα σχολεία σε κέντρα ζωντανού ανυποχώρητου αγώνα. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα η πρόσβαση σε μια δημόσια, δωρεάν, δημοκρατική παιδεία σε μια κοινωνία αξιοπρέπειας.

Να παλέψουμε:

● Ώστε το υπουργείο να πάρει όλα τα μέτρα που χρειάζεται για να υπάρχει το σύνολο των βιβλίων σε όλα τα παιδιά και σε όλα τα σχολεία έγκαιρα , πριν την έναρξη των μαθημάτων.

● Για δημόσια μόνο, υψηλού επιπέδου, δωρεάν παιδεία με βάση τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών. Όχι στο «Νέο Σχολείο» της αγοράς

Γονείς μη δεχτείτε να πληρώσετε για φωτοτυπίες – βιβλία

Πραγματοποιούμε από σήμερα κοινές συνελεύσεις ενημέρωσης και απόφασης πρωτοβουλιών αγώνα από γονείς και εκπαιδευτικούς για την υπεράσπιση και διεύρυνση της δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης και της δωρεάν παροχής βιβλίων σε όλα τα παιδιά.

Μία Πόλη Ανάποδα – Αριστερή Παρέμβαση στους δρόμους της Νέας Σμύρνης

activepropaganda

αντιπληροφόρηση

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...