ΡιζοΣκάφτης ~ Ελευθεριακή Αγροτοπολιτική Επιθεώρηση

cropped-gia-internet

Είμαστε μια ομάδα ατόμων που ασχολείται  με την γεωργία και επιδιώκουμε να σχηματιστούν τόσο στο πεδίο της πρωτογενούς παραγωγής, όσο και σε όλη την κοινωνία αντι-εκμεταλλευτικές και αντι-ιεραρχικές δομές.

Θέλουμε έναν κόσμο χωρίς αφεντικά και δούλους χωρίς εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους χωρίς εξουσιαστές και εξουσιαζόμενους.

ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙ-ΙΕΡΑΡΧΙΚΑ

Ο καπιταλισμός και γενικότερα όλα τα εκμεταλλευτικά συστήματα, κινούνται με μόνο άξονα το χρήμα, το κέρδος και την εκμετάλλευση και οδηγούν στην εξαθλίωση, την φτώχεια, τον κοινωνικό κανιβαλισμό και την λεηλασία της φύσης.  Σημαντικούς “βοηθούς” έχουν τον φασισμό, τον ρατσισμό, τον σεξισμό και κάθε άλλη αντιανθρώπινη και βαθύτατα αντιδραστική ιδεολογία, που βάζει τεχνητές και ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στους ανθρώπους με βάση το φύλο, την καταγωγή κτλ και έχει ως μόνο στόχο να διαιρέσει τους καταπιεσμένους καθώς τους βάζει να σφάζονται μεταξύ τους.

Επομένως, η καταστροφή όχι μόνο τεράστιων τμημάτων της κοινωνίας, αλλά συνολικά της ανθρωπότητας είναι το μόνο μονοπάτι που μπορούν να βαδίσουν όλα τα εκμεταλλευτικά συστήματα καθώς στηρίζονται αποκλειστικά στον συνεχή ανταγωνισμό, την αλληλοεξόντωση, τις διαρκείς  και τραγικές συγκρούσεις. Σήμερα είναι επίκαιρο όσο ποτέ το σύνθημα, πως ο καπιταλισμός θα τρώει τα πάντα μέχρι να αρχίσει να τρώει τις ίδιες του τις σάρκες.

Εμείς αντίθετα πιστεύουμε πως ο άνθρωπος και η φύση έχουν μόνο να κερδίσουν σε κάθε επίπεδο  από την κοινωνική οργάνωση που βασίζεται στην κοινοκτημοσύνη, την αλληλεγγύη και τη συνεργασία.

Συνακόλουθα, είμαστε αντίθετοι στις ιεραρχικές και εξουσιαστικές σχέσεις και κατ’ επέκταση στον θεσμό του κράτους. Αρνούμαστε τις μορφές ανάθεσης και διαμεσολάβησης, όπου αφήνουμε την τύχη και τη ζωή μας στα χέρια ειδικών, ηγετών, επαγγελματιών πολιτικών, κομματικών καθοδηγήσεων και εν τέλει σε κάθε λογής εξουσιαστικούς μηχανισμούς όποια μορφή και αν παίρνουν αυτοί στις διάφορες ιστορικές περιόδους και εποχές.

Στη θέση αυτών, προτάσσουμε τις οριζόντιες αντι-ιεραρχικές μορφές κοινωνικής οργάνωσης, όπου μέσα από τις διαδικασίες των αμεσοδημοκρατικών συνελεύσεων αποφασίζουμε συλλογικά για κάθε θέμα που μας αφορά.

Με απλά λόγια αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία ισότητας και ελευθερίας, όπου οι ανθρώπινες σχέσεις θα διέπονται από συνεργασία, αλληλεγγύη και αμοιβαίο σεβασμό.

ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ

Έχουμε αποφασίσει να ασχοληθούμε με  τον πρωτογενή τομέα, γιατί  πιστεύουμε πως η τροφή είναι η βάση κάθε κοινωνίας και πως δεν μπορεί να υπάρξει χειραφέτηση της κοινωνίας, χωρίς οι καταπιεσμένοι να αποκτήσουν άμεσο έλεγχο σε κάθε κομμάτι της διαδικασίας παραγωγής και διακίνησης της τροφής, είτε ως παραγωγοί είτε ως καταναλωτές.

Οι καταπιεστές ξέρουν συνήθως καλύτερα από τους καταπιεσμένους την αλήθεια. Η φράση του Χ. Κίσσινγκερ, πως “Αν ελέγχεις το πετρέλαιο – ελέγχεις κράτη. Αν ελέγχεις την τροφή – ελέγχεις λαούς”, πρέπει σίγουρα να προβληματίσει ιδιαίτερα τους καταπιεσμένους, και ειδικά μέσα στον κινηματικό χώρο  όπου πολλοί δυστυχώς αντιμετωπίζουν τον αγροτικό τομέα είτε με υποτίμηση ή αδιαφορία είτε με έναν εξ αποστάσεως “θαυμασμό”

-ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Στηρίζουμε μορφές βιολογικής καλλιέργειας χωρίς ζιζανιοκτόνα, χημικά λιπάσματα ή άλλες χημικές ουσίες της συμβατικής γεωργίας.

Η χρήση τέτοιων μεθόδων εδώ και δεκαετίες έχει επιφέρει την καταστρεπτική κατασπατάληση των φυσικών πόρων, την ρύπανση του φυσικού περιβάλλοντος σε εφιαλτικό βαθμό και την επιβάρυνση της υπόλοιπης χλωρίδας, πανίδας και της δικιάς μας υγείας με συνέπειες που ακόμα δεν γνωρίζουμε ούτε κατ΄ελάχιστο, την έκταση που θα φθάσουν. Ταυτόχρονα η αύξηση της αγροτικής παραγωγής που επικαλούνται οι υποστηρικτές της συμβατικής γεωργίας είναι μόνο πρόσκαιρη καθώς η υπερεξάντληση και η συνεχής υποβάθμιση των φυσικών πόρων οδηγεί μοιραία όχι μόνο σε ποιοτική αλλά και ποσοτική μείωση της παραγωγής.

-ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΥΒΡΙΔΙΑΚΟΙ ΣΠΟΡΟΙ

Οι πολυεθνικές και γενικότερα, οι καπιταλιστές προσπαθούν να επιβάλλουν τον απόλυτο έλεγχο στην τροφή στοχεύοντας στο πρωταρχικό κομμάτι της διατροφικής αλυσίδας, τον σπόρο. Γνωρίζουν πολύ καλά πως “εν αρχή ην ο σπόρος”. Προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα φρικιαστικό οπλοστάσιο σε αυτή την κατεύθυνση.

Οι μεταλλαγμένοι σπόροι κατοχυρωμένοι με πατέντες, και τις περισσότερος φορές στείροι, οι υβριδικοί σπόροι που μετά την 2, το πολύ την 3η σειρά φυτέματος δεν μπορούν να δώσουν γόνιμα φυτά και άλλες «δημιουργίες» των πολυεθνικών, καθιστούν τους παραγωγούς και κατ΄ επέκταση όλη την κοινωνία για πάντα εξαρτημένους από τις εταιρείες για τις σοδειές τους. Νόμοι και ρυθμίσεις κρατών που δυσχεραίνουν, εμποδίζουν ή ακόμη και απαγορεύουν καθολικά την συλλογή και διατήρηση παραδοσιακών σπόρων από τους παραγωγούς έρχονται για να συνδράμουν στο ίδιο έργο.

Και οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται μόνο στην καθαυτό αγροτική παραγωγή.

Από κοινού μεταλλαγμένοι και υβριδικοί σπόροι οδηγούν τόσο σε άγνωστες και πιθανώς καταστροφικές επιδράσεις στο περιβάλλον και στην τροφική αλυσίδα, όσο και στην τρομακτική συρρίκνωση της βιοποικιλότητας που θέτει σε κίνδυνο ολόκληρα οικοσυστήματα με ότι αυτό συνεπάγεται για τον άνθρωπο, αλλά και τον πλανήτη ολόκληρο.

Επομένως, καθίσταται θέμα απόλυτα ζωτικής σημασίας η συλλογή και διατήρηση παραδοσιακών σπόρων. Πρέπει να εγκαταλείψουμε την πλασματική ευκολία που προσέφεραν οι εταιρείες και να μάθουμε να κρατάμε σπόρους από τα φυτά μας και να τους ανταλλάσσουμε με άλλους, ώστε κάποτε να αποδεσμευθούμε από τις εταιρείες και να ελέγξουμε την τροφή στην πηγή της, τον σπόρο.

-ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ

Πρέπει να αναρωτηθούμε ιδιαίτερα για το παραγωγικό μοντέλο που έχει επικρατήσει τις τελευταίες δεκαετίες όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες ειδικά του λεγόμενου δυτικού κόσμου, όπου είχαμε μια διαρκή μετατόπιση των παραγωγικών δραστηριοτήτων και ιδιαίτερα του πληθυσμού από τον πρωτογενή τομέα όπου παράγεται η τροφή, κυρίως στον τριτογενή τομέα των άπειρων και πολλές φορές άχρηστων για το κοινωνικό σύνολο υπηρεσιών. Δεν μπορούμε να μιλάμε για κανενός είδους απελευθέρωση του ανθρώπου, αν δεν θέσουμε επιτακτικά το ζήτημα της διατροφικής αυτάρκειας.

ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΦΗ

Η ακόλουθη αποξένωση του ανθρώπου από την τροφή του δεν μπορεί παρά να τον κάνει εύκολα χειραγωγήσιμο και ελέγξιμο από κάθε μορφής εξουσιαστικό και εκμεταλλευτικό μηχανισμό. Δεν γνωρίζουμε τι παράχθηκε, πως παράχθηκε, τι συνέπειες έχει στην υγεία μας. Η μεγάλη μάζα του κόσμου χρησιμοποιεί προϊόντα που μόνο κατ΄ευφημισμό ως τροφή μπορούν να χαρακτηριστούν, ενώ  πανάκριβα βιολογικά προϊόντα απευθύνονται μόνο στις πολύ περιορισμένες ελίτ. Και σίγουρα δεν είναι εφικτό να υπάρξει αλλαγή αν δεν ασχοληθούμε με την τροφή είτε άμεσα ως παραγωγοί είτε έμμεσα ως καταναλωτές.

Η δραστηριοποίηση όλων στον καθαυτό αγροτοκτηνοτροφικό τομέα ούτε εφικτή αλλά ούτε και επιθυμητή είναι.  Όμως η επανοικειοποίηση της σχέσης με την τροφή και στο πεδίο της κατανάλωσης είναι εξίσου σημαντική και κρίσιμη,γιατί ο καταναλωτής με τις επιλογές που κάνει  μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά σε αρκετές περιπτώσεις τι παράγεται αλλά και το πως παράγεται. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εταιρείες με τα μεταλλαγμένα προϊόντα αρνούνται πεισματικά το αυτονόητο, δηλαδή να βάλουν ετικέτες που να ενημερώνουν για το ότι τα τρόφιμα περιέχουν γενετικά τροποποιημένα συστατικά. Το εμπόρευμα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αυτόν που το αγοράζει.

ΣΤΟΧΟΙ:

Μερικοί από τους στόχους μας λοιπόν είναι:

– Η δημιουργία  αντι-εκμεταλλευτικών και αντιεραρχικών δομών στον πρωτογενή τομέα παραγωγής (συνεργατικά χωράφια, αγροκολεκτίβες)

– Η σύνδεση, ο συντονισμός και η ομοσπονδιοποίηση των παραπάνω εγχειρημάτων μέσα από ελευθεριακές διαδικασίες, ώστε κάποια στιγμή να οδηγηθούμε σε ευρύτερα δίκτυα ή ομοσπονδίες αγροτικών συνεργατικών εγχειρημάτων.

– Η επέκταση των συνεργατικών δομών στο επίπεδο της διανομής της τροφής με γεφύρωση του χάσματος παραγωγού καταναλωτή.

-Η δημιουργία τραπεζών με μη υβριδικούς μη μεταλλαγμένους  βιολογικούς παραδοσιακούς σπόρους σε κάθε περιοχή και η ελεύθερη ανταλλαγή τους.

-Η ενίσχυση της αποκέντρωσης, της επιστροφής στην ύπαιθρο, της ενασχόλησης με τον πρωτογενή τομέα και της κολεκτιβοποίησης μέσα από την γνωριμία και την αμοιβαία βοήθεια (οικονομική, τεχνική, ψυχολογική κτλ) αυτών που είναι στην ύπαιθρο με όσους είναι στις πόλεις και επιθυμούν την μετεγκατάστασή τους.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ site:

Επιδιώκουμε ιδιαίτερα μέσα από το site, να γίνει μια αρχή για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων καθώς πιστεύουμε ότι είναι καίριας σημασίας:

– να έρθουμε κοντά άτομα με αντίστοιχες ελευθεριακές πεποιθήσεις και πιο ειδικά να γνωριστούμε όσοι ασχολούμαστε με τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα

-να ενημερωθούμε αμφίδρομα και μακριά από τους επίσημους κόμβους “ενημέρωσης”-χειραγώγησης για θέματα που αφορούν την αγροτική παραγωγή , την βιολογική γεωργία , την διατροφή , το  περιβάλλον κα.

– για να ανταλλάξουμε όχι μόνο πολιτικές αλλά και τεχνικές γνώσεις για όλα τα θέματα  (καλλιεργειών, κτηνοτροφίας, ενέργειας, κατασκευών κτλ), καθώς πιστεύουμε ακράδαντα πως η γνώση σε όλους τους τομείς είναι δύναμη που συμβάλλει καίρια στην ολόπλευρη και συνολική χειραφέτηση του ατόμου και της κοινωνίας.

http://rizoskaftis.wordpress.com/

activepropaganda

αντιπληροφόρηση

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...