Διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής από εργαζόμενους στην γενική απογραφή πληθυσμού

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) προχώρησαν περίπου 50 εργαζόμενοι/ες στην γενική απογραφή πληθυσμού που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Μάιο. Οι χιλιάδες άνεργοι, επισφαλώς εργαζόμενοι ή φοιτητές ανά την Ελλάδα που δούλεψαν ως απογραφείς/τομεάρχες δεν έχουν πάρει πέντε μήνες μετά φράγκο από την ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Οι συγκεντρωμένοι με το κείμενο που μοίραζαν και το πανό τους ζητούσαν την άμεση κι εξ’ ολοκλήρου καταβολή των δεδουλευμένων τους. Η διοίκηση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. μέσω μιας διευθύντριας -αφού φρόντισε να «μαλώσει» τους απογραφείς ότι δεν κάναν καλά την δουλειά τους κι άρα είναι τυχεροί άμα πληρωθούν- δήλωσε ότι την ευθύνη για την πληρωμή δεν έχει πλέον η ΕΛ.ΣΤΑΤ. αλλά το Υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο έχουν σταλεί τα ποσά για να σταλούν μετά στις εφορίες. Σύμφωνα με εργαζόμενες που έχουν δουλέψει και σε απογραφές προηγούμενων δεκαετιών, είναι η πρώτη φορά που τα ποσά κατατίθενται μέσω ΔΟΥ. Μια αιτία γι’ αυτήν την φετινή πρωτοτυπία είναι σίγουρα ότι –σε περίπτωση πάντα που δοθούν τα δεδουλευμένα- έτσι θα παρακρατηθούν εισφορές από τις επιστροφές που θα δικαιούνταν φοιτητές αν είχαν φορολογική δήλωση (πολλοί/ές δεν έχουν ως εξαρτώμενοι από τους γονείς).

Η ουσία πάντως σύμφωνα με την πρωτοβουλία των απογραφέων/τομεαρχών είναι ότι «όλοι εμείς δανείσαμε ακούσια και άτοκα το ελληνικό κράτος μέσω μιας ‘ανεξάρτητης αρχής’, αφού το κονδύλι το οποίο είναι κατά 80% χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προεισπραχθεί εδώ και μήνες, ενώ αυτή την στιγμή για την καθυστέρηση της καταβολής των δεδουλευμένων μας, επικαλούνται άδεια ταμεία.».

Οι απογραφείς μίλησαν και με τον πρόεδρο του ΔΣ των μόνιμων εργαζομένων της ΕΛ.ΣΤΑΤ. που είναι επίσης απλήρωτοι εδώ και μήνες και έχουν καταλάβει το κτίριο ευρισκόμενοι σε 48ωρη απεργία, ζητώντας τόσο τα δεδουλευμένα τους, όσο και διαμαρτυρόμενοι για τα νέα μέτρα της «εργασιακής εφεδρείας»/απολύσεων προσωπικού. Μόνιμοι και προσωρινοί εργαζόμενοι συμφώνησαν ότι οι αιτίες της κατάστασης τους είναι κοινές, ενώ από τους δεύτερους έγινε κάλεσμα στους πρώτους να υπάρξει συνεννόηση ώστε να είναι κοινοί και οι αγώνες. Η επόμενη συνέλευση των απογραφέων/τομεαρχών για συνέχεια των αγωνιστικών κινητοποιήσεων καθορίστηκε για την Κυριακή 2/10, 13:00, στο Πολυτεχνείο (είσοδος από Στουρνάρη).

Στην «ανεξάρτητη αρχή» της ΕΛ.ΣΤΑΤ. πρόεδρος έχει οριστεί ο Ανδρέας Γεωργίου, ένα πρώην μισθωτό στέλεχος του ΔΝΤ που κατηγορήθηκε πρόσφατα από άλλα μέλη του Δ.Σ. ότι παραποίησε τα στοιχεία για το έλλειμμα της Ελλάδας το 2009, έτσι ώστε να δικαιολογηθούν τα έκτακτα μέτρα που επέβαλαν οι πρώην (νυν και αεί) εργοδότες του σε όλο τον εργαζόμενο πληθυσμό της χώρας. Σύμφωνα με την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλος της επιτροπής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ζωή Γεωργαντά, «το έλλειμμα της χώρας για το 2009 σκοπίμως παρουσιάστηκε στο 15,4% από τη Eurostat. Έπρεπε να φανεί μεγαλύτερο από αυτό της Ιρλανδίας, που ήταν 14%, ώστε να παρθούν δυσβάσταχτα μέτρα κατά της Ελλάδας» κι αυτό (σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες) έγινε μέσω της παρουσίασης κερδοφόρων ΔΕΚΟ ως ζημιογόνων για το κράτος. Μετά από αυτές τις καταγγελίες καρατομήθηκαν από τον Ε. Βενιζέλο όλα τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. πλην του Γεωργίου, ενώ ένα από αυτά κατηγορείται για ηλεκτρονικό έγκλημα, γιατί αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος επικοινωνούσε μέσω e-mail με τον Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, στον οποίο ανέφερε ότι η ΕΛ.ΣΤΑΤ. πρέπει να αλλάξει τρόπο λειτουργίας. (Ενδεικτικές πηγές: 1, 2)

Με τέτοιον πρόεδρο εντεταλμένο των διεθνών τοκογλύφων προφανώς οι απογραφείς έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν για τα δεδουλευμένα τους και να αγανακτούν για την κοροϊδία που βιώνουν εδώ και μισό χρόνο…

πηγή

activepropaganda

αντιπληροφόρηση

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...