Χαράτσια 2012 – Μισθωτοί και συνταξιούχοι καλούνται να σηκώσουν τριπλό βάρος

ΗΡΘΕ και η ώρα των οικογενειών να μάθουν τα… νέα. Το 2012 θα είναι εφιαλτικό για όλους. Πριν προλάβουμε να αποπληρώσουμε τα φετινά χαράτσια, πρέπει:

* Από τον Μάιο να αρχίσουμε να αποπληρώνουμε το χαράτσι της ΔΕΗ σε τέσσερις διμηνιαίες δόσεις. * Από τον Ιούλιο να μπούμε στη διαδικασία εξόφλησης του εκκαθαριστικού, στο οποίο θα αποτυπωθούν τα μέτρα που αποκαλύφθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής. * Μέσα στο φθινόπωρο να αποπληρώσουμε και το πολυεκκαθαριστικό.

Με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, όλα τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες) καλούνται να σηκώσουν τριπλό βάρος.

1 Από την 1η Ιανουαρίου 2012, όλοι οι μισθοί θα υποστούν «κούρεμα». Το κούρεμα αυτό οφείλεται στην εφορία και είναι πρόσθετο σε αυτό που ενδεχομένως γίνεται στον μισθό ή στην σύνταξη (οι δημόσιοι υπάλληλοι φορτώνονται το νέο μισθολόγιο, οι συνταξιούχοι τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι τις περικοπές από τις ατομικές και τις επιχειρησιακές συμβάσεις). Ο μισθός εργαζόμενου με δύο παιδιά θα μειωθεί έως και 30 ευρώ επιπλέον μόνο εξαιτίας της αλλαγής της φορολογικής κλίμακας.

2 Η νέα κλίμακα που παρουσιάστηκε θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2011. Κανονικά για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους ο φόρος εισοδήματος παρακρατείται από τον μισθό ή τη σύνταξη. Αυτό δεν θα συμβεί φέτος. Ετσι, με το εκκαθαριστικό του 2012, θα έρθει στο φως άλλο ένα πολύ μεγάλο χαράτσι: για παράδειγμα, όλα τα φυσικά πρόσωπα με δύο παιδιά θα πληρώσουν έως και 420 ευρώ επιπλέον φόρο λόγω των αλλαγών στα κλιμάκια αλλά και της μείωσης του αφορολογήτου

3 Στο εκκαθαριστικό του 2012 θα φανούν και οι συνέπειες από την κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών. Ψαλίδι έχει μπει σε όλες τις εκπτώσεις: νοσοκομειακής περίθαλψης, ασφαλιστικών εισφορών, τόκων στεγαστικού δανείου, ενοικίου κύριας κατοικίας, φροντιστηρίων.

Είσαι πολύτεκνος; Ας πρόσεχες…

Το κράτος εκδικείται 400.000 οικογένειες που έκαναν τρία ή περισσότερα παιδιά. Με μια μονοκοντυλιά, τις υποχρεώνει να πληρώσουν έως και… 2.930 ευρώ περισσότερο φόρο για τα εισοδήματα του 2011 και να υποστούν μείωση στο μισθό τους έως και κατά 140 ευρώ το μήνα από την 1η Ιανουαρίου του 2012.

Εν μια νυκτί, αποφασίστηκε ότι οι τρίτεκνοι δεν πρέπει να έχουν αφορολόγητο της τάξεως των 23.500 ευρώ που ίσχυε μέχρι τώρα (μειώθηκε στα 20.500 ευρώ με το μεσοπρόθεσμο) αλλά 12.000 ευρώ. Αποφασίστηκε επίσης ότι αυτή η αλλαγή πρέπει να γίνει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2011. Ετσι, η επίπτωση είναι διπλή:

* Στο εκκαθαριστικό του 2012 (για τα εισοδήματα του 2011) θα εμφανιστεί ένα απίστευτο φορολογικό βάρος, το οποίο θα έρθει να προστεθεί στις όποιες απώλειες από την κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών. Το βάρος αυτό θα φτάσει στα 3.000 ευρώ. Η επίπτωση είναι οριζόντια. Δηλαδή, 3.000 ευρώ επιπλέον θα πληρώσει αυτός που δηλώνει 25.000 ευρώ τον χρόνο, 3.000 ευρώ θα πληρώσει και αυτός που δηλώνει 140.000 ευρώ το χρόνο.

* Με το που θα αλλάξει ο χρόνος, τα λογιστήρια των εταιρειών θα υποχρεωθούν να υπολογίσουν την παρακράτηση φόρου με τη νέα φορολογική κλίμακα. Οι μειώσεις που θα επέλθουν φαίνονται στον σχετικό πίνακα (βλέπε δεξιά). Πρόκειται για μειώσεις που θα έρθουν να προστεθούν σε αυτές που ήδη έγιναν τον Ιούλιο, καθώς είναι η δεύτερη φορά που ψαλιδίζεται το αφορολόγητο. Η μείωση των καθαρών αποδοχών αναμένεται να φτάσει στα 135 ευρώ τον μήνα.

ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ

Νέοι και γέροι, όλοι πληρώνουν

Το αφορολόγητο ψαλιδίζεται δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες. Με το μεσοπρόθεσμο, μάθαμε ότι περιορίζεται από τις 12.000 στις 8.000 ευρώ. Και τώρα μειώνεται από τις 8.000 στις 5.000 ευρώ.

Αυτή τη φορά, το ψαλίδι άγγιξε και τους νέους κάτω των 30 ετών αλλά και τους φορολογούμενους άνω των 65 ετών. Το πρώτο κούρεμα το είχαν γλιτώσει διατηρώντας το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Τώρα όμως ήρθε και η σειρά τους, με αποτέλεσμα το αφορολόγητο να πέσει στις 9.000 ευρώ. Το μεγάλο «κούρεμα» πάντως, όπως φαίνεται και στους σχετικούς πίνακες, γίνεται για τους γονείς με παιδιά.

Του ΘΑΝΟΥ ΤΣΙΡΟΥ

πηγή

activepropaganda

αντιπληροφόρηση

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...