Νεκρός 16χρονος διαδηλωτής από πυρά αστυνομικών στη Χιλή

Ένας έφηβος πέθανε νωρίς σήμερα, αφού πυροβολήθηκε στο στήθος κατά τη διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα Σαντιάγο της Χιλής κατά του προέδρου Σεμπάστιαν Πινιέρα, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι το αγόρι ήταν 16 ετών, απόκαλωντας το συμβάν ως μια τραγωδία.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης είπαν ότι είχε πυροβοληθεί κοντά σε ένα οδόφραγμα ασφαλείας από τους διαδηλωτές που αγωνίστηκαν κατά της αστυνομίας στο Σαντιάγο χθες, τη δεύτερη ημέρα της διήμερης απεργίας ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα του κ. Πινιέρα ,ημέρα που σημαδεύτηκε από βίαιες συγκρούσεις και σποραδικές λεηλασίες.

“O νεar;ow πέθανε από σφαίρα στο στήθος. Πέθανε στο νοσοκομείο”, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι μάρτυρες κατηγόρησαν την αστυνομία για τον πυροβολισμό.

“Ο θάνατος του κάθε πολίτη είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση”, δήλωσε ο Rodrigo Ubilla, υφυπουργός στο υπουργείο Εσωτερικών.

Με επικεφαλής τον φοιτητές απαιτώντας δωρεάν παιδεία, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους κατά τους τελευταίους μήνες στην έκκληση για μεγαλύτερη διανομή του εισοδήματος, την έκρηξη των τιμών του χαλκού στην κορυφαία θέση στην παγκόσμια παραγωγή του μετάλλου.

Χθες, νεαροί έκλεισαν τους δρόμους, πέταξαν πέτρες και έβαλαν φωτιά σε σωρούς από σκουπίδια σε διασταυρώσεις στο Σαντιάγο και άλλες πόλεις για να εμποδίσει την κυκλοφορία. Η αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού και δακρυγόνα για να εκτονώσει τις πιο πρόσφατες κοινωνικές αναταραχές κατά του συντηρητικου δισεκατομμυριούχου πολιτικού κ. Πινιέρα.

Η κυβέρνηση είπε ότι περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι κρατούνται από την Τετάρτη και αρκετοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν άσχημα ( ) όταν δεκάδες καταστήματα και σούπερ μάρκετ λεηλατήθηκαν και λεωφορεία καταστράφηκαν.

Οι διοργανωτές αναφέρουν ότι περίπου 600.000 άνθρωποι πήγαν στις διαμαρτυρίες χθες σε όλη τη Χιλή.

Ο δημοσιογράφος του Reuters εκτιμά ότι το πλήθος μονάχα στην πρωτεύουσα έφτασε τους περίπου 200.000 ανθρώπους.

Oι λειτουργίες σε μερικά από τα μεγαλύτερα ορυχεία χαλκού στον κόσμο, δεν επηρεάστηκαν από τις διαμαρτυρίες, οι οποίες επιδιώκουν επίσης να πιέσουν την κυβέρνηση σε αύξηση των μισθών και την πλήρη αναθεώρηση του συντάγματος και του φορολογικού συστήματος.

Ενώ το οικονομικό μοντέλο της Λατινικής Αμερικής θεωρείται ότι επεκτάθηκε κατά 6,6 τοις εκατό αυτό το έτος και αποτελεί πόλο έλξης για επενδύσεις στην άσκηση συνετών δημοσιονομικών και νομισματικών πολιτικών, πολλοί απλοί Χιλιανοί αισθάνονται ότι δεν μοιράζονται το οικονομικό θαύμα.

Οι επενδυτές,που χρησιμοποιούνται χαρην οικονομικής σταθερότητας,συνυπολογίζουν τον κίνδυνο, αν και οι αγορές έχουν λάβει τις διαδηλώσεις στο διασκελισμό.

Προηγούμενες κυβερνήσεις αντιμετώπισαν μονοήμερες εθνικές απεργίες, αλλά αυτή ήταν η πρώτη 48ωρη απεργία από τη δικτατορία του 1973-1990 του Αουγκούστο Πινοτσέτ. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ο κ. Πινιέρα ως ο λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος μετά τον Πινοσέτ.

Ακόμη ένας σημαντικός ανασχηματισμός του υπουργικού συμβουλίου τον προηγούμενο μήνα, ο δεύτερος από τότε που ο κ. Πινιέρα κατέλαβε την εξουσία το Μάρτιο του 2010, απέτυχε να καταστείλει ταραχές.

Reuters

activepropaganda

αντιπληροφόρηση

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

1 Απάντηση

  1. Ο/Η Μ.Γ.Δ. λέει:

    16χρονος νεκρός, το μίσος μεγαλώνει…