Χρονικό των συγκρούσεων με την «κόκκινη» περιφρούρηση της Βουλής (20/10/2011)

Ίσως η πιο πλήρης περιγραφή του τι παίχτηκε την 2η μέρα της 48ωρης γενικής απεργίας, 19/20 Οκτώβρη, στην Αθήνα.
Πολλές από τις πληροφορίες που αναφέρονται παρακάτω αναφέρθηκαν και στην Live μετάδοση, από την πλατεία Συντάγματος, του Stop Cartel TV εκείνη τη μέρα.

Γράφει η “Ομάδα Αντιρεπόρτερ, Πάντα-Παρών“:

Από τις 9.30 το πρωί, το ΠΑΜΕ έχει παραταχθεί σε όλο το μήκος της Λ. Αμαλίας με ισχυρή περιφρούρηση. Οι περιφρουρήσεις του ΠΑΜΕ έχουν 4 μέτωπα: Αμαλίας προς Πανεπιστημίου, Αμαλίας προς Β. Γεωργίου (πλατεία Συντάγματος), Αμαλίας προς Συγγρού, Αμαλίας προς Όθωνος.

Από τις 11.30 περίπου και μετά, όταν ο κόσμος πλήθυνε στο Σύνταγμα, ήταν σχεδόν αδύνατον να βρεθείς πίσω από την περιφρούρηση του ΠΑΜΕ. Ζητούσαν είτε κομματικές είτε δημοσιογραφικές ταυτότητες – και πάλι δύσκολα έμπαινες (ανάλογα σε ποιον θα έπεφτες).

ΟΛΟΣ ο υπόλοιπος κόσμος (κόμματα, οργανώσεις, σωματεία, ανένταχτοι διαδηλωτές) βρισκόταν κάτω από το ύψος της εισόδου της Μ. Βρετανίας, και από τις 2 πλευρές (πλαϊνά σκαλιά πλατείας Συντάγματος).

Οι ώρες περνούν και ο κόσμος δυσανασχετεί. Δεν μπορεί να καταλάβει γιατί το ΠΑΜΕ κοιτάζει αυτούς και έχει τις πλάτες γυρισμένες στα ΜΑΤ (σημάδι δηλαδή ότι απειλή είναι συλλήβδην όλοι οι υπόλοιποι διαδηλωτές). Κυκλοφορούν επίσης φήμες για μεμονωμένους διαπληκτισμούς και τραμπουκισμούς διαδηλωτών από τις περιφρουρήσεις του ΠΑΜΕ.

Κατά τις 14.00, αρχίζουν να ακούγονται οι πρώτες διαμαρτυρίες από το μπλοκ του «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» στη Β. Γεωργίου, έξω από τη Μ. Βρετανία, που διαπληκτίστηκε με την περιφρούρηση του ΠΑΜΕ και αποχώρησε μετά από λίγο. Γίνεται μια πρώτη κίνηση από νεαρούς διαδηλωτές να αψηφήσουν την περιφρούρηση στη Μ. Βρετανία και να μεταφερθούν μπροστά στη Βουλή. Η ομάδα αυτή (10-15 άτομα) απωθείται από την περιφρούρηση. Κόσμος το βλέπει και βρίζει το ΠΑΜΕ. Έντονες αντεγκλήσεις. Μέσα σε 20 λεπτά, έχει εμφανιστεί αυτό που λέμε «μαύρο μπλοκ»: ασύνταχτο γενικά, αλλά μαζικό (500-600 άτομα).

Γύρω στις 14.30 ξεκινάνε τα συνθήματα («ΚΚΕ, το κόμμα σου χαφιέ», κλπ.) και οι πρώτες έντονες σπρωξιές. Μέσα σε δευτερόλεπτα, έχουν ξεκινήσει και τα εκατέρωθεν χτυπήματα με κοντάρια. Η πιο συντεταγμένη περιφρούρηση φαίνεται να επικρατεί προς στιγμή, μιας και κινείται ως ένα σώμα. Αρχίζουν να πέφτουν οι πρώτες πέτρες από το «μαύρο μπλοκ». Η περιφρούρηση απαντά με μικρής κλίμακας έφοδο. Ανάβουν 2 καπνογόνα και εκτοξεύονται προς το ΠΑΜΕ, που τα ρίχνει πίσω. Ένας πυροσβεστήρας και μπογιές επιστρατεύονται κατά της περιφρούρησης του ΠΑΜΕ.

Το ΠΑΜΕ απαντά με εκτεταμένη έφοδο και «κερδίζει» αρκετά μέτρα στην κατηφόρα της Β. Γεωργίου. Εκτοξεύεται η πρώτη μολότοφ πάνω στις πρώτες γραμμές του ΠΑΜΕ. Σύγχυση και σπάσιμο της περιφρούρησης. Ένα κομμάτι φεύγει προς Πανεπιστημίου και ένα προς Βουλή, όπου βρίσκεται ο κύριος όγκος του ΠΑΜΕ.

Το «μαύρο μπλοκ» έχει κερδίσει όλη την ανηφόρα και φτάνει στα φανάρια της Μ. Βρετανίας. Η διμοιρία των ΜΑΤ που βρίσκεται στην ανηφορική είσοδο της Βουλής (στην προέκταση της Β. Γεωργίου) ρίχνει δακρυγόνα και κρότου λάμψης για να τους απωθήσει, αλλά χωρίς επιτυχία.

Ανοίγει διπλό μέτωπο. Το μισό «μαύρο μπλοκ» απωθεί ένα κομμάτι του ΠΑΜΕ στην Πανεπιστημίου προς το «Άττικα», ενώ το άλλο μισό κρατάει τον κύριο όγκο του ΠΑΜΕ μπροστά στη Βουλή, εκτοξεύοντας πέτρες. Καταφέρνει να κρατήσει μερικά λεπτά, μέχρι να φύγουν οι υπόλοιποι που έχουν αρχίσει την καταδίωξη στην Πανεπιστημίου.

Ξεκινάει η αντεπίθεση από τον κύριο όγκο του ΠΑΜΕ. Διμοιρίες ΜΑΤ και ΔΙΑΣ εμφανίζονται από την Καραγεώργη Σερβίας με εμφανή πρόθεση να εγκλωβίσουν κόσμο ανάμεσα στους ίδιους και στο ΠΑΜΕ, που κατεβαίνει και επιτίθεται κανονικά στους διαδηλωτές, στην κατηφόρα. Μπλοκ του ΕΕΚ, του «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» και άλλοι σχηματίζουν αλυσίδες και κόβουν τα ΜΑΤ. Μέλη του ΠΑΜΕ συλλαμβάνουν 2 διαδηλωτές και τους παραδίδουν στη διμοιρία που βρίσκεται στα νώτα τους όπως κατεβαίνουν. Πέφτει αλύπητο ξύλο εκατέρωθεν όλο αυτό το διάστημα, με πολλούς τραυματίες.

Ανακωχή λίγων λεπτών για ανασύνταξη. Ξαφνικά κόσμος ουρλιάζει. Ένα απόσπασμα του ΠΑΜΕ κατεβαίνει τρέχοντας τον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου (από την Πανεπιστημίου) και βγαίνει στη Σταδίου. Ο κόσμος, που δεν αντιλαμβάνεται αμέσως ποιοι είναι αυτοί, αρχίζει να αποδοκιμάζει έντονα. Πολλοί παρευρισκόμενοι διαδηλωτές καταφέρνουν την τελευταία στιγμή να πηδήσουν από τα κάγκελα της Σταδίου. Όποιος έμεινε στο οδόστρωμα ρημάχτηκε στην κυριολεξία: γέρος, νέος, άνδρας, γυναίκα, κουκουλωμένος, ξεκουκούλωτος – δεν είχε καμία σημασία. Τα κοντάρια ανεβοκατέβαιναν αλύπητα – και όποιον πάρει ο χάρος.

Οι διαδηλωτές που βρίσκονται στο σημείο αιφνιδιάζονται. Αρκετοί τρώνε αλύπητο ξύλο, σχεδόν μέχρι σημείου λιντσαρίσματος. Γρήγορα ανασυντάσσονται. Επιτίθενται και απωθούν το απόσπασμα του ΠΑΜΕ πίσω στην Βουκουρεστίου. Καθώς υποχωρεί το ΠΑΜΕ στον πεζόδρομο, σέρνει άτομα στο οδόστρωμα από τα ρούχα και τα μαλλιά μέχρι την Πανεπιστημίου και εκτοξεύει αδιακρίτως δυναμίτες (σαν υπερμεγέθεις “γουρούνες”, όχι απλά δυναμιτάκια) μέσα στον κόσμο. Το πλήθος εξαγριώνεται και ρίχνεται κι αυτό στο κυνήγι του ΠΑΜΕ. Στην μέση του πεζόδρομου (στο ύψος του ΠΑΛΛΑΣ) επεμβαίνουν διμοιρίες που σχηματίζουν ασπίδα και σώζουν το απόσπασμα του ΠΑΜΕ. Βροχή δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Το πλήθος οπισθοχωρεί.

Ώρες αργότερα, το ΠΑΜΕ αποφασίζει να αποχωρήσει μέσω της Πανεπιστημίου. Σχηματίζει ένα ενιαίο μπλοκ και, πριν ξεκινήσει, 6 διμοιρίες των ΜΑΤ μπαίνουν μπροστά και απωθούν τον κόσμο. Χημικά, ξύλο, κρότου-λάμψης. Ο περισσότερος κόσμος είναι νεολαία, φοιτητές, μαθητές, κάποια εργατικά σωματεία και μεμονωμένες παρέες. Τρέξιμο, πανικός – κανείς δεν το περίμενε: όλοι είχαν κάνει στην άκρη για να περάσει το ΠΑΜΕ. Επιχείρηση «σκούπα». Έχουμε φτάσει σχεδόν στα Προπύλαια. Στο βάθος, το ΠΑΜΕ ανεμίζει τις σημαίες του: σημάδι νίκης; Κόσμος το αντιλαμβάνεται. Βρίζει. Πιτσιρίκια, μαθητές, 100 άτομα περίπου, στέκονται στη μέση της Πανεπιστημίου. Άλλα 400 περίπου άτομα βρίσκονται (αραιά) από πίσω τους: «Δεν θα φύγουμε. Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι. Τι άλλο θέλουν δηλαδή;», λένε οι πιτσιρικάδες μπροστά. Το ΠΑΜΕ σταματά στο ύψος του Οφθαλμιατρείου, σε απόσταση 30 μέτρων από τα πιτσιρίκια: χιλιάδες εναντίον εκατό…

Ένα ιδιότυπο stand-off: 1 λεπτό, 2 λεπτά, 3 λεπτά. Διμοιρίες βγαίνουν από τα στενά. Η επίθεση είναι λυσσαλέα, εκτοξεύονται δεκάδες χημικά. Κόσμος τρέχει, από την Πεσμαζόγλου βγαίνουν ΔΙΑΣ. Εφορμούν με ταχύτητα. Χάος. Χτυπούν όποιον τρέχει και κινείται. Άνθρωποι σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Δεν τους λυπούνται. Μπαίνουν στη Χ. Τρικούπη και συνεχίζουν το κυνήγι.

«Εμπρός, λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι…», ακούγεται δυνατά από το μπλοκ του ΠΑΜΕ το οποίο συνεχίζει ανενόχλητο την πορεία του προς την Ομόνοια. Και ο δρόμος πλέον έχει… καθαρίσει.

Οργή, πίκρα, απογοήτευση, αηδία και κατήφεια.

“Ομάδα Αντιρεπόρτερ, Πάντα-Παρών”

σχόλιο στο indy συμπληρώνει:
λειπουν καποιες λεπτομερειες
από @ 4:06, Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

απο την περιγραφη λειπουν τα περιστατικα οπου σε μια απο τις εφορμησεις των ΚΝΑΤ τουλαχιστον ενας διαδηλωτης απωθηθηκε-πεταχτηκε απο υψος 3-4 μετρων, απο το υποστεγο του τερκενλη (μπροστα απο τη μεγαλη βρεττανια), κατω στην πλατεια. επισης, λειπει το περιστατικο οπου τα ΚΝΑΤ πεταγαν πετρες μεσα στην πλατεια, πανω σε απλο κοσμο και σε κοσμο που ειχε κανει ανθρωπινη αλυσιδα γυρω απο ανθρωπο που ειχε τραυματιστει σοβαρα λιγο νωριτερα, επισης απο πτωση απο το ιδιο υποστεγο, τον οποιο περιεθαλπτε εκεινη τη στιγμη η ομαδα πρωτων βοηθειων της πλατειας.

Share on
μικρο URL: https://activepropaganda.espivblogs.net/?p=1790

activepropaganda

αντιπληροφόρηση

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

1 Απάντηση

  1. Μια χαμένη ευκαιρία με ένα πικρό τέλος

    Τα γεγονότα της Πέμπτης (σύγκρουση ΚΚΕ αναρχικών με δεκάδες τραυματίες και ο θάνατος του 53χρονου άνεργου οικοδόμου Δημήτρη Κοτσαρίδη μέλους του ΚΚΕ, από ανακοπή που το πιθανότερο σχετίζεται όχι τόσο με την ένταση των γεγονότων όσο με τα χημικά που εισέπνευσε ο άτυχος εργάτης από αυτά που σωρηδόν έριξε η αστυνομία στο χώρο του Συντάγματος) και ο κύκλος που άνοιξε μετά από αυτά έκλεισαν με πολύ άδοξο τρόπο την μεγαλύτερη λαϊκή κινητοποίηση στην Ελλάδα από την μεταπολίτευση. Μαζί του έκλεισε και το ξέσπασμα των «άγριων» απεργιών και καταλήψεων που άνοιξαν τις προηγούμενες μέρες. Το κίνημα έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να αντιπαρατεθεί τελειωτικά με την κυβέρνηση του ΓΑΠ μεταθέτοντας τις εκκρεμότητές για έναν επόμενο γύρο. Continue reading →