Παλαιστίνη: Το Τείχος της Ντροπής

(9-16 Νοεμβρίου: Εβδομάδα ενάντια στο Τείχος)

«Η κατασκευή του Τείχους Διαχωρισμού από το Ισραήλ…στα κατεχόμενα εδάφη της Παλαιστίνης, και μέσα και γύρω από την Ανατολική Ιερουσαλήμ, είναι αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο. Το Ισραήλ υποχρεούται να το κατεδαφίσει πάραυτα και να αποκαταστήσει όλες τις ζημιές που προκλήθηκαν»

-Συμβουλευτική Γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου, 9 Ιουλίου 2004

Το Τείχος της Ντροπής
Η κατασκευή του ισραηλινού Τείχους Διαχωρισμού ξεκίνησε στις 16 Ιουνίου του 2002 και αποτελείται από σειρές τσιμεντένιων πλακών, ύψους 7,5 μέτρων, τάφρους, αγκαθωτά συρματοπλέγματα, «ζώνες ασφαλείας», ηλεκτροφόρα σύρματα, αρκετούς πύργους σκοπιάς, θερμικές κάμερες και πύργους ελεύθερων σκοπευτών.

Το Ισραήλ ισχυρίστηκε πως το Τείχος χτιζόταν για να προστατέψει την ισραηλινή περιουσία από επιθέσεις προερχόμενες από τη Δυτική Όχθη ή τη Λωρίδα της Γάζας. Στην πραγματικότητα όμως αποτελεί μια ακόμα προσπάθεια να προσαρτήσει παλαιστινιακά εδάφη και φυσικές πηγές πλούτου και να περιφράξει την πλειοψηφία των εποικιστικών συγκροτημάτων.

Μέχρι το καλοκαίρι του 2010 είχαν ολοκληρωθεί τα 520χμ από τα σχεδιαζόμενα 810χμ (ολοκληρώθηκε το 64%), με αποτέλεσμα την καταστροφή μεγάλων εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης των Παλαιστινίων και τον σφετερισμό αποθεμάτων νερού, ανάμεσα τους και του μεγαλύτερου υδραγωγείου της Δυτικής Όχθης.

Το Τείχος επηρεάζει σοβαρά την καθημερινή ζωή και κίνηση όλων των Παλαιστινίων. Σε ορισμένες περιοχές, οι Παλαιστίνιοι πρέπει να αιτηθούν άδειας από τον Ισραηλινό στρατό για να ταξιδέψουν στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, την εργασία, τις κλινικές, τα θρησκευτικά μνημεία, τις αγορές, ή για να επισκεφθούν συγγενείς που ζουν από την άλλη πλευρά του Τείχους αλλά μέσα στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Ιερουσαλήμ
Το Τείχος περικυκλώνει την Ιερουσαλήμ και μαζί με τους εποικισμούς γύρω από αυτή, προωθεί την απομόνωση της από την Δυτική Όχθη. Το Τείχος διαπερνάει χωριά και γειτονιές, χωρίζοντας οικογένειες, αποκόπτοντας κοινωνικούς και οικονομικούς δεσμούς και γκετοποιώντας περιοχές, ακολουθώντας το σιωνιστικό σχέδιο που θέλει την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ. Στα εδάφη που έχουν προσαρτηθεί παράνομα, έχουν αρχίσει οι κατασκευές νέων εποικισμών, με σκοπό να αυξηθεί ο αριθμός των Εβραίων εποίκων και να αλλάξει η δημογραφία της πόλης.

Μόλις ολοκληρωθεί το Τείχος, η Ιερουσαλήμ θα έχει χάσει το 90% των εδαφών της, που αποτελεί και το κεντρικό σημείο στο σχέδιο εθνοκάθαρσης των Παλαιστινίων από την Ιερουσαλήμ.

Η Λωρίδα της Γάζας
Από το 1994, η Λωρίδα της Γάζας είναι περικυκλωμένη από το τείχος και συρματοπλέγματα, μετατρέποντας την στην μεγαλύτερη φυλακή παγκοσμίως.

Το Τείχος στη Γάζα έχει μήκος περίπου 55χμ. Κατά μήκος αυτού υπάρχει η «ζώνη ασφαλείας» , που μετά την επίθεση στη Γάζα τον Δεκέμβριο του 2008, έχει ακτίνα 300-600 μέτρων. Όποιος πλησιάζει σε αυτή την απόσταση, κινδυνεύει να
πυροβοληθεί.

Οι συνέπειες της «ζώνης ασφαλείας» είναι σοβαρές: 25% των πιο εύφορων εδαφών της Γάζας είναι σε αχρηστία και το 15% των αγροτών δεν μπορούν να δουλέψουν και αναγκάζονται να εξαρτιούνται από την εξωτερική βοήθεια.

Καταστολή και λαϊκή αντίσταση
Η λαϊκή αντίσταση ενάντια στο Τείχος, που περιλαμβάνει διαμαρτυρίες και διάφορες μορφές άμεσης δράσης, ξεκίνησε με τις πρώτες κατεδαφίσεις το 2002. Η καταστολή των ισραηλινών δυνάμεων έχει υπάρξει και συνεχίζει να είναι βίαιη. Οι Παλαιστίνιοι ακτιβιστές και οι κοινότητες πληρώνουν μεγάλο τίμημα για την αντίσταση τους στην γκετοποίηση του λαού τους. Εκατοντάδες έχουν συλληφθεί, χιλιάδες έχουν τραυματιστεί και 16 έχουν σκοτωθεί στην προσπάθεια τους να σώσουν την γη τους και να διατηρήσουν τα δικαιώματα τους.

Παρ’ όλη την καταστολή, οι δράσεις ενάντια στο Τείχος και τους εποικισμούς, συνεχίζουν να εξαπλώνονται σε όλη τη Δυτική Όχθη. Στα χωριά Bil’in, al Ma’sara και Ni’lin συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες κάθε Παρασκευή. Η εβδομαδιαία διαμαρτυρία στο Nabi Saleh, που ξεκίνησε το 2009, παραμένει δυνατή. Στο Iraq Burin γίνονται διαμαρτυρίες κατά των εποικισμών, ενώ οργανώνονται πορείες στο Beitin, στο al Walaja και το Beit Jala.

Με το σχεδόν 60% να έχει ολοκληρωθεί, η λαϊκή αντίσταση έχει παίξει πρωταρχικό ρόλο στο να καθυστερήσουν οι εργασίες κατασκευής του Τείχους. Όταν το Ισραήλ ξεκίνησε την κατασκευή το 2002, θα το είχε ολοκληρώσει το 2005. Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι θα είχε ολοκληρωθεί το 2008 και μετά το 2011. Το 2011 το Ισραήλ έθεσε ως διορία το 2020.

ΔΕΔΟΜΕΝΑ
• Το 85% του Τείχους βρίσκεται μέσα στη Δυτική Όχθη
• Μόλις ολοκληρωθεί, περίπου το 46% της Δυτικής Όχθης θα έχει de facto προσαρτηθεί και οι παλαιστινιακές κοινότητες θα απομονωθούν σε «μπατουστάν», γκέτο και «στρατιωτικές ζώνες»
• Αυτό σημαίνει ότι ο παλαιστινιακός πληθυσμός στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, μαζί με τους περίπου 1.5 εκατ πρόσφυγες, θα απομονωθεί στο 12% της Παλαιστίνης
• Περίπου 35.000 Παλαιστίνιοι της Δυτικής Όχθης, θα εγκατασταθούν στην περιοχή ανάμεσα στο Τείχος και την πράσινη γραμμή, γνωστή και ως «ουδέτερη περιοχή». Θα απαιτείται άδεια για να μείνουν στα σπίτια τους και θα μπορούν να φεύγουν από τις κοινότητες μέσω μιας πύλης που θα βρίσκεται στο Τείχος. Ο αριθμός αυτών των Παλαιστινίων προστίθεται στην πλειοψηφία των 250.000 κατοίκων της Ανατολικής Ιερουσαλήμ που θα αντιμετωπίσουν το ίδιο σενάριο
• Το 98% των εποίκων θα συμπεριληφθεί στις de facto προσαρτημένες περιοχές

Share on
μικρο URL: https://activepropaganda.espivblogs.net/?p=1972

activepropaganda

αντιπληροφόρηση

Ίσως σας ενδιαφέρουν…

1 Απάντηση

  1. Αντζελα Ιωαννίδου says:

    Προφανώς βρήκατε αυτό το κείμενο σε μια δημοσίευσή μου στο facebook στην οποία όμως παρέλειψα να αναφέρω από που προέρχεται. Το κείμενο αυτό είναι από το φυλλάδιο “Το τείχος της ντροπής” του Συλλόγου Ιντιφάντα.
    Ευχαριστούμε για την αναδημοσίευση.