Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΗΛΙΘΙΩΝ

«Όλοι εσείς οι αλλοδαποί που ήρθατε στην Ελλάδα, θα φωνάξω τη χρυσή αυγή και μόλις τελειώσει μαζί σας δε θα έχετε κεφάλια. Κ’ εσύ που ήρθες απ’ τη Ρουμανία και δε σέβεσαι την Ελλάδα, στη χώρα σου όλοι μέχρι πριν 3 χρόνια ήταν βλάχοι και καβαλούσαν γαϊδούρια»…

Α. Βασιλογιάννης, καθηγητής 46ου Γυμνασίου Αθηνών
Κατά τη διάρκεια μιας συνηθισμένης σχολικής ημέρας στο 46ο γυμνάσιο Αθηνών, στο μάθημα του Α. Βασιλογιάννη, ένας μετανάστης μαθητής ζήτησε απ’ τον καθηγητή διευκρινήσεις πάνω στο μάθημα. Ο Α. Βασιλογιάννης απάντησε με τα παραπάνω λόγια. Κανονικά ο καθηγητής που απείλησε μ’ αυτά τα λόγια θα έπρεπε να διωχθεί ποινικά, απειλεί και μάλιστα με εγκληματική βία. Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά, στο παρελθόν είχε πει με θαυμασμό: «ένας καθηγητής μπορεί να χτυπήσει ένα παιδί κ’ αν δεν του βγάλει αίμα δε μετράει σα χτύπημα. Μόνο αν βγει αίμα τότε μπορεί ο μαθητής να του κάνει μήνυση»…
Στις σχολικές αίθουσες της πλήξης δε διδάσκεται πολιτισμός παρά ο νόμος της ναζιστικής βίας κ’ όλα αυτά στο κέντρο της Αθήνας του 2012.
Από πού και ως που νομιμοποιείται ένας καθηγητής να απειλεί μαθητές με ρατσιστική βία από τους ναζιστές της χρυσής αυγής, να κάνει ρατσιστικά σχόλια και να προσπαθεί να ταπεινώσει μαθητές που δεν έχουν ελληνική καταγωγή;
Όλο το περιστατικό θα κρυβόταν όπως καθημερινές παρόμοιες συμπεριφορές στις σχολικές αίθουσες, αλλά κάποια παιδιά αντέδρασαν και ο καθηγητής μοίρασε αποβολές. Ορισμένοι γονείς ζήτησαν το λόγο και προκειμένου να κουκουλωθεί το περιστατικό ανακάλεσαν τις αποβολές.
Τα μέλη του διδακτικού προσωπικού του συγκεκριμένου σχολείου έδειξαν σιωπηρή ανοχή, συνεπώς συνενοχή, και προσπάθησαν να κρύψουν το γεγονός.
Όταν οι καθηγητές δεν έχουν λόγο σε τέτοιες ακραίες ρατσιστικές συμπεριφορές, σε τόσο ευαίσθητους χώρους που βρίσκονται παιδιά, οδηγούμαστε κατευθείαν σε μια ρατσιστική, φασιστική κοινωνία, που θυμίζει παλιότερες εποχές οι οποίες έχουν καταδικαστεί απ’ όλη την παγκόσμια ανθρώπινη κοινότητα. Το σχολείο πρέπει να παίξει αποφασιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση του ρατσισμού και του φασισμού.
Δε θ’ αφήσουμε τέτοιου είδους ρατσιστικές συμπεριφορές να γίνουν καθημερινότητα. Αν συνηθίσουμε το κτήνος, θα έχουμε αρχίσει πια να του μοιάζουμε. Γιατί όπως είπε κι ο Μάνος Χατζιδάκης « Ο νεοναζισμός, ο φασισμός, ο ρατσισμός και κάθε αντικοινωνικό και αντιανθρώπινο φαινόμενο συμπεριφοράς δεν προέρχεται από ιδεολογία, δεν περιέχει ιδεολογία, δεν συνθέτει ιδεολογία. Είναι η μεγεθυμένη έκφραση-εκδήλωση του κτήνους.» Το σχολείο θα έπρεπε να είναι, ο χώρος που διδάσκει κι εφαρμόζει πολιτισμό, πάνω στις παναθρώπινες αξίες της αλληλεγγύης, του σεβασμού, της αξιοπρέπειας και της ισότητας. Κι όχι σχολεία του μισανθρωπισμού, του ρατσισμού, των διακρίσεων και της μισαλλοδοξίας. Απέναντι σ’ ένα σχολείο που έτσι κι αλλιώς είναι «φυλακή» κι απαιτεί υπακοή κι όχι διάλογο με τους μαθητές, που δίνει ποινές, όπως οι αποβολές, που δεν προάγει την έρευνα και την κριτική σκέψη, που προσπαθεί να προπαγανδίσει «εθνικά ιδεώδη» και καλλιεργεί τον φόβο, προβάλλουμε την δική μας αντίσταση.
Δεν θα επιτρέψουμε τα σχολεία να γίνουν οι φωλιές ρατσιστικών και φασιστικών πρακτικών.

Δεν θ’ αφήσουμε τα σχολεία να βρωμάνε ρατσισμό και φασισμό.

Ρατσιστές θα μας βρίσκετε πάντα μπροστά σας.

μικρο URL: https://activepropaganda.espivblogs.net/?p=4551