Ο πόλεμος στο Μάλι για το ουράνιο, το χρυσό και το πετρέλαιο

Η γαλλική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι:

«Θα στείλoυμε 2.500 στρατιώτες για να υποστηρίξουμε  το στρατό της κυβέρνησης του Μάλι  στη σύγκρουση εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών. Η Γαλλία έχει ήδη στείλει περίπου 750 στρατιώτες στο Μάλι…Θα συνεχίσουμε την ανάπτυξη των δυνάμεων στο έδαφος και στον αέρα …  Έχουμε ένα στόχο. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι,  όταν τελειώσει η επέμβασή μας και φύγουμε,  το Μάλι θα είναι ασφαλές, θα έχει νόμιμες αρχές,  θα ακολουθήσει εκλογική διαδικασία και δεν θα υπάρχουν πλέον οι τρομοκράτες που απειλούν το έδαφός του ». [1]

Αυτή είναι λοιπόν η επίσημη θέση της Γαλλίας και αυτών που την υποστηρίζουν. Και, φυσικά, αυτό είναι που διαδίδεται  ευρέως από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η Γαλλία υποστηρίζεται και από άλλα μέλη του ΝΑΤΟ. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λεόν Πανέτα επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ παρέχουν μυστικές υπηρεσίες στις γαλλικές δυνάμεις στο Μαλί. [2] Ο Καναδάς, το Βέλγιο, η Δανία και η Γερμανία έχουν επίσης υποστηρίξει δημοσίως τη γαλλική εισβολή, υποσχόμενοι υλικοτεχνική υποστήριξη στην καταστολή των ανταρτών. [3]

Αν   όμως  τα πιστέψουμε όλα αυτά ,  δεν θα μάθουμε ποτέ την αλήθεια.   Μια ματιά στους φυσικούς πόρους του Μάλι αποκαλύπτει περίπου, περί τίνος πρόκειται.

Οι φυσικοί πόροι του Μάλι [4]

Χρυσός:  Η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα χρυσού της Αφρικής με μεγάλη κλίμακα εξερεύνησης που συνεχίζεται. Το Μάλι υπήρξε διάσημο για το χρυσό του από την εποχή της μεγάλης αυτοκρατορίας του Μάλι και το προσκύνημα στη Μέκκα του αυτοκράτορα Kankou Moussa, το 1324, ο οποίος μετέφερε με το καραβάνι του περισσότερους από 8 τόνους χρυσού.  Ως εκ τούτου, το Μάλι είναι παραδοσιακά μια χώρα εξόρυξης εδώ και πάνω από μισή χιλιετία.

Το Μάλι έχει σήμερα επτά ορυχεία χρυσού σε λειτουργία, όπως στις τοποθεσίες Kalana και Morila στο Νότιο Μάλι, και σε  Yatela, Sadiola και Loulo στο Δυτική Μάλι, και  ορυχεία που έχουν πρόσφατα αρχίσει εκ νέου την παραγωγή, κυρίως σε Syama και Tabakoto. Έργα εξερεύνησης χρυσού γίνονται και σε: Κofi, Kodieran, Gounkoto, Koman, Banankoro, Kobada και Nampala.

Ουράνιο: Yπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια για ύπαρξη ουρανίου και η εξερεύνηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η εξερεύνηση αυτή τη στιγμή διεξάγεται από διάφορες εταιρείες με σαφείς ενδείξεις για κοιτάσματα ουρανίου στο Μάλι. Δυνατότητες ουρανίου υπάρχουν στην περιοχή Falea που καλύπτει 150 χλμ ² της λεκάνης Falea – Βόρειας Γουινέας, μιας   ιζηματογενούς λεκάνης που χαρακτηρίζεται από σημαντικές ραδιομετρικές ανωμαλίες. Οι δυνατότητες ουρανίου στη  Falea πιστεύεται ότι είναι 5000 τόνοι. Το εγχείρημα Kidal στο βορειοανατολικό τμήμα του Μάλι, με έκταση 19.930 km2 του,   καλύπτει μια μεγάλη κρυσταλλική γεωλογική επαρχία γνωστή ως L’Adrar Des Iforas. Οι δυνατότητες ουρανίου μόνο στην περιοχή   Gao  εκτιμάται ότι  είναι 200 ​​τόνοι.

Διαμάντια: Το Μάλι έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει την εξερεύνηση του και στα διαμάντια: στην διοικητική περιοχή Kayes (περιοχή Μεταλλείων 1), έχουν ανακαλυφθεί τριάντα   αγωγοί κιμπερλίτη    εκ των οποίων οι οκτώ έχουν ίχνη διαμαντιών. Γύρω στα οκτώ μικρά διαμάντια έχουν συλλεχθεί στη διοικητική περιφέρεια του Sikasso (νότιο Μάλι).

Πολύτιμοι λίθοι   μπορούν να βρεθούν στις τοποθεσίες:

Circle of Nioro και Bafoulabe: Γρανάτης και σπάνια μαγνητικά ορυκτά

Circle of Bougouni και Faleme Basin: ορυκτό pegmatite

Le Gourma – γρανάτη και κορούνδιο

L’Adrar des Ilforas – pegmatite και μεταμορφωμένα πετρώματα

Hombori Douentza Zone: χαλαζία και ανθρακικά άλατα

Σημαντικοί πόροι σιδηρομεταλλευμάτων, Βωξίτη και Μαγγανίου   υπάρχουν στο Μάλι, αλλά είναι ακόμα ανεκμετάλλευτοι. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το Μάλι έχει   περισσότερα από 2 εκατομμύρια τόνους πιθανά αποθέματα σιδηρομεταλλεύματος που βρίσκονται στις περιοχές   Djidian-Kenieba, Diamou και Μπέιλ.

Τα αποθέματα βωξίτη πιστεύεται ότι είναι 1,2 εκατ. τόνοι που βρίσκονται στις τοποθεσίες Kita, Kenieba και Bafing-Makana. Ίχνη μαγγανίου έχουν βρεθεί στις τοποθεσίες Bafing – Makana, Tondibi και Tassiga.

 Άλλοι ορυκτοί πόροι και δυνατότητες στο Μάλι

Ασβεστολιθικά πετρώματα: 10 εκατομμύρια τόνοι  (Gangotery), 30 εκατομμύρια τόνοι   (Astro) και στο Bah El Heri (Nord de Goundam) 2,2 εκατ.  τόνους

Χαλκός: στο  Bafing Makan (Δυτική Περιοχή) και στην Ouatagouna (Βόρεια Περιφέρεια)

Μάρμαρο: Selinkegny (Bafoulabe)  εκτίμηση αποθεμάτων 10,6 MT και ίχνη στο Madibaya

Γύψος: Στις τοποθεσίες Taoudenit (35 MT εκτ.), και Indice Kereit (Nord de Tessalit) 0,37 MT εκτ.

Καολίνης: Πιθανά  αποθέματα (1MT) που βρίσκονται στο Gao (Βόρεια Περιφέρεια)

Φώσφορος: Αποθεματικό βρίσκεται στο Tamaguilelt,  παραγωγή  18.000 τόνων / ετησίως και εκτιμάται δυναμικό  12 εκατομμυρίων τόνων. Υπάρχουν τέσσερα άλλα πιθανά κοιτάσματα των 10 εκατομμύριων τόνων, στο βόρειο τμήμα.

Μόλυβδος και ψευδάργυρος: Στο Tessalit στην Βόρεια περιοχή  (  εκτιμώμενα αποθέματα 1,7 ΜΤ) και  ίχνη στο Bafing Makana (Western Region) και στο Fafa (Βόρεια Μάλι)

Λίθιο: Ενδείξεις στο Kayes (Western Region) και το εκτιμώμενο δυναμικό 4 εκατ. τόνων στο Bougouni (Νότια Περιοχή)

Ασφαλτικός σχιστόλιθος: εκτιμάται δυναμικό  870 εκατομμυρίων τόνων, και  ενδείξεις έχουν βρεθεί στο Agamor Almoustrat στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Λιγνίτης: εκτιμάται δυναμικό  1,3 εκατ. τόνων,  ενδείξεις  βρέθηκαν στο Bourem (Βόρεια Περιφέρεια)

 Ορυκτό αλάτι: Εκτιμώμενο δυναμικό   53 εκατομμυρίων τόνων στο Taoudenni (Βόρεια Περιφέρεια)

Διατομίτης: Εκτιμώμενο δυναμικό  65 εκατομμυρίων τόνων στο Douna Behri (Βόρεια Περιφέρεια)

Οι δυνατότητες για πετρέλαιο στο Μάλι προσελκύουν ήδη το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Οι δυνατότητες πετρελαίου στο Μάλι έχουν τεκμηριωθεί από τη δεκαετία του 1970, όπου και σποραδικοί σεισμοί και  γεωτρήσεις έχουν αποκαλύψει πιθανές ενδείξεις πετρελαίου. Με την αύξηση της παγκόσμιας τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, το Μάλι έχει εντείνει την προώθηση της έρευνας για πετρέλαιο, για την παραγωγή και για τις δυνατότητες εξαγωγών. Το Μάλι θα μπορούσε επίσης να παρέχει  μια στρατηγική διαδρομή μεταφοράς για τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου στο δυτικό κόσμο και υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης της λεκάνης Taoudeni με την ευρωπαϊκή αγορά μέσω της Αλγερίας.

Οι εργασίες έχουν ήδη αρχίσει να ερμηνεύουν τα ήδη  συλλεγμένα γεωφυσικά και γεωλογικά δεδομένα, εστιάζοντας σε πέντε ιζηματογενείς λεκάνες στο βόρειο τμήμα της χώρας όπως οι εξής: Taoudeni, Tamesna, Ilumenden, Ditch Νάρα και Gao.

Επομένως…

Ανεξάρτητα από το τι  αναφέρεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο στόχος αυτού του νέου πολέμου δεν είναι άλλος από την απογύμνωση μιας ακόμη χώρας από τους φυσικούς πόρους της με την εξασφάλιση της πρόσβασης των διεθνών εταιρειών για να το κάνουν. Αυτό που τώρα γίνεται στο Μάλι  με βόμβες και σφαίρες,  γίνεται στην Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία, μέσω της υποδούλωσης του χρέους.

Και οι άνθρωποι υποφέρουν και πεθαίνουν

Η Guardian ανέφερε πριν από 2 μέρες [5]:

«Το  κόστος σε ανθρώπινες ζωές δεν έχει ακόμα υπολογιστεί, αλλά η κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε αργά την Παρασκευή,  ότι τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Konna, στο Μάλι.»

Ο Sory Diakite, ο δήμαρχος της Konna, αναφέρει ότι ανάμεσα στους νεκρούς είναι και παιδιά που πνίγηκαν όταν έπεσαν στο ποτάμι σε μια προσπάθεια να ξεφύγουν από τις βόμβες.

«Άλλοι έχασαν τη ζωή τους μέσα στις αυλές τους, ή έξω από τα σπίτια τους. Οι άνθρωποι προσπαθούσαν να φύγουν για να βρουν καταφύγιο. Κάποιοι πνίγηκαν στο ποτάμι. Τουλάχιστον τρία παιδιά έπεσαν μόνα τους στο ποτάμι και προσπάθησαν να κολυμπήσουν προς την άλλη πλευρά. Έχουν επίσης σημειωθεί  σημαντικές βλάβες στις υποδομές” δήλωσε ο δήμαρχος, ο οποίος έφυγε από την πόλη με την οικογένειά του και είναι τώρα στο Μπαμάκο.»

Ποιός να είναι άραγε σήμερα ο αριθμός των νεκρών…

Και ποιός να ξέρει  τί  μπορεί να βοηθήσει κάθε χώρα και το λαό της , όταν υπάρχουν φυσικοί πόροι που «πρέπει» να αξιοποιηθούν.

Σημειώσεις:

[1] [2] [3] http://rt.com/news/france-mali-french-troops-006/

[4] Όλες οι πληροφορίες  από το Le Journee Miniere et du Petrolieres du Mali (κυβερνητικές πληροφορίες) http://www.jmpmali.com/html/miningandpetroleum.html

[5] http://www.guardian.co.uk/world/2013/jan/13/mali-neighbours-troops-french-intervention

πηγη

activepropaganda

αντιπληροφόρηση

Ίσως σας ενδιαφέρουν…