Garry Davis (27 July 1921 – 24 July 2013) «Είμαι ένας άνθρωπος χωρίς υπηκοότητα»

http://youtu.be/m8asYX9yXoY

Ο Γκάρι Ντέιβις, που πέθανε πριν από λίγες ημέρες κοντά στα 92 του χρόνια, ήταν ο πρώτος που αυτοανακηρύχθηκε «πολίτης του κόσμου», καθώς πίστευε ότι τα σύνορα είναι εκείνα που ευθύνονται για τους πολέμουςΕίχε φανταστεί έναν κόσμο χωρίς σύνορα, χωρίς υπηκοότητες και διαβατήρια. Ο Γκάρι Ντέιβις, αυτοαποκαλούμενος «πρώτος πολίτης του κόσμου», έφυγε από τη ζωή αυτή την εβδομάδα, λίγες ημέρες προτού συμπληρώσει τα 92 του χρόνια, έχοντας αφήσει το ανεξίτηλο σημάδι του στο κίνημα του ειρηνισμού.

Ο Γκάρι Ντέιβις στην ιστορική συνέντευξη Τύπου στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Παρίσι, το 1948, όπου αποκήρυξε την αμερικανική του υπηκοότητα (φωτ. AFP)«Δεν είμαι ένας άνθρωπος χωρίς χώρα, είμαι ένας άνθρωπος χωρίς υπηκοότητα» είχε δηλώσει το 1978, σε μια συνέντευξή του στο περιοδικό «Newsweek». Γιος μουσικών, πρώην ηθοποιός και χορευτής, ο Ντέιβις άρχισε να οραματίζεται έναν διαφορετικό κόσμο όταν βίωσε τη φρίκη του πολέμου ως πιλότος βομβαρδιστικού στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πιστεύοντας ότι τα σύνορα είναι εκείνα που ευθύνονται για τους πολέμους, εμφανίστηκε το 1948 στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Παρίσι όπου αποκήρυξε την αμερικανική του υπηκοότητα και αυτοανακηρύχθηκε «πολίτης του κόσμου». Ηταν η πρώτη μιας σειράς συμβολικών κινήσεων που έτυχαν διεθνούς προβολής.

Ζητώντας πολιτικό άσυλο

Απειλούμενος με απέλαση, ζήτησε πολιτικό άσυλο «στο έδαφος των Ηνωμένων Εθνών» στο Παρίσι, πρώτη έδρα του Οργανισμού. Δημιούργησε την πρώτη «ταυτότητα των πολιτών του κόσμου» και σε μια διαδήλωση μπροστά στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζήτησε την υιοθέτηση ενός συντάγματος για μια παγκόσμια κυβέρνηση. Το 1953 «εγκαθίδρυσε» ο ίδιος στις ΗΠΑ, όπου είχε εισέλθει ως «μετανάστης», την Παγκόσμια Κυβέρνηση των Πολιτών του Κόσμου, η οποία εκδίδει τα δικά της διαβατήρια και άλλα έγγραφα, όπως πιστοποιητικά γέννησης και γάμου. Σήμερα 950.000 άνθρωποι είναι κάτοχοι αυτού του διαβατηρίου, το οποίο έχει γίνει αποδεκτό σε τουλάχιστον μία περίπτωση από 160 χώρες. Ο Ντέιβις κατάφερε να γυρίσει ολόκληρο τον κόσμο χωρίς χαρτιά, εκτός από εκείνα που είχε φτιάξει ο ίδιος, προωθώντας τα ειρηνιστικά του ιδεώδη. Στη διάρκεια της πορείας αυτής πλήρωσε το τίμημα με απελάσεις, συλλήψεις ή και φυλάκιση. Οι ιδέες του βρήκαν απήχηση στους κόλπους διεθνούς φήμης διανοουμένων, όπως οι Γάλλοι συγγραφείς Αλμπέρ Καμί και Αντρέ Ζιντ, ο φιλόσοφος Ζαν-Πολ Σαρτρ και ο Αλμπερτ Αϊνστάιν.

Το 1986 κατέβηκε ως υποψήφιος δήμαρχος του Κόμματος των Πολιτών του Κόσμου στην Ουάσινγκτον, λαμβάνοντας 585 ψήφους, και το 1988 αυτοανακηρύχθηκε υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία, πάντα με το αίτημα της παγκόσμιας υπηκοότητας.

Το 2012 έστειλε ένα διαβατήριο στον ιδρυτή του αποκαλυπτικού σάιτ WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ και πριν από δύο εβδομάδες ένα ακόμη, στον Εντουαρντ Σνόουντεν, τον άνθρωπο που αποκάλυψε τα προγράμματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

 

από @Foto Land

activepropaganda

αντιπληροφόρηση

Ίσως σας ενδιαφέρουν…