Πάτρα: Νέα ομάδα παραγωγής και μεταποίησης “Συνεργατοικόν”

ρρρΜια νέα ομάδα έχει δημιουργηθεί εδώ και λίγους μήνες στην Πάτρα που ασχολείται με την μεταποίηση διατροφικών ειδών. Ακολουθεί το κείμενο γνωριμίας ενώ σε λίγες μέρες θα αναρτηθεί και ο κατάλογος των προϊόντων.

“Το Συνεργατοικόν” είναι μια οριζόντια δομή παραγωγής και μεταποίησης διατροφικών ειδών που δραστηριοποιείται από την άνοιξη του  2014  στην Πάτρα. Συγκροτήθηκε ως οικοτεχνική κολεκτίβα που χρησιμοποιεί αναγκαίες τεχνικές  υποδομές,  στηριζόμενη  όμως  κυρίως  στην  ανθρώπινη  εργασία απέναντι στην αποξενωτική λειτουργία των μηχανικών μέσων. 

Η συλλογικότητα είναι αξιακά τοποθετημένη στην ισοτιμία των εργασιακών σχέσεων, οργανώνοντας οριζόντια την παραγωγή, εφαρμόζοντας τη συμμετοχή όλων στο σύνολο της παραγωγικής διαδικασίας, χωρίς να αναπαράγει ιεραρχία, ρόλους και εξειδίκευση, αξιοποιώντας όμως τη γνώση και την εμπειρία στην παραγωγή και τη μεταποίηση των αγαθών. Κύρια επιδίωξη εξάλλου, είναι να ελεγχθεί ο κύκλος της παραγωγής και της μεταποίησης, χωρίς εμπορική διαμεσολάβηση.

Η παραγωγή αφορά προιόντα διατροφής με τη χρήση πρώτων υλών χωρίς χημική επεξεργασία, επιδιώκοντας την αυτοπαραγωγή των υλικών ή, όταν αυτό δεν είναι δυνατόν, τον έλεγχο της προέλευσής τους, συνεργαζόμενοι με άλλους παραγωγούς και συλλογικότητες. Προϋποτίθεται ότι η παραγωγή των πρώτων υλών γίνεται χωρίς τη χρήση χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, επιλέγοντας φυσικούς τρόπους καλλιέργειας και υιοθετώντας μια οικοσυστημική αντίληψη για το περιβάλλον. Η προσπάθεια στέκεται απέναντι στη λογική του βιομηχανοποιημένου τροφίμου, που στο όνομα της χαμηλής τιμής υπονομεύει την ποιότητα, την διατροφική αξία και αποκρύβει τις σχέσεις εργασιακής εκμετάλλευσης.

Απώτερος στόχος του εγχειρήματος είναι ο βιοπορισμός των μελών, επανατοποθετώντας την εργασία σε σχέση με τις ανάγκες του ανθρώπου, ως τρόπου να πραγματώνει τον εαυτό του και τις δυνατότητες του όχι μόνο δημιουργικά αλλά και απελευθερωτικά . ”

επικοινωνία : synergatoikon@gmail.com

activepropaganda

αντιπληροφόρηση

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

1 Απάντηση